Menşe ülke mi yoksa menşe ülke mi? Fark bu

Emel

Global Mod
Global Mod
Basitçe açıklandı

Menşe ülke ile menşe ülke arasındaki fark nedir?

10.06.2025 – 16:34Okuma Süresi: 2 dakika.

Image Images 0782877953

Resmi büyütmek

Bazı yiyecekler için menşe durumu gereklidir. (Kaynak: imago/manfred segerer/imago)

Yemeğim nereden geliyor? Birçoğu kendilerine bu soruları soruyor ve ürünler üzerinde menşe ülkeyi arıyorlar. Ancak köken ve köken arasında farklılıklar vardır.

AB'deki mallar için menşe durumu gereklidir. “Menşe ülke” terimi genellikle tüketiciler ve bayiler tarafından “menşe ülke” için eşanlamlı olarak kullanılır. Ancak Gümrük Yasası'na göre, bazı büyük farklılıklar var. Bu makalede ne olduklarını öğreneceksiniz.

Ülke, ürünlerin tamamen olduğu menşe ülkeyi adlandırır veya esas olarak kazandı ve üretildi. Basitleştirilmiş BT bu nedenle Harvest Country olarak da adlandırılabilir. Bu bilgiler, işlenmemiş gıdalar durumunda özellikle açıktır. Menşe ülkenin örnekleri:

İşlenmiş gıdalar söz konusu olduğunda, işler daha az açıktır. Burada menşe ülke, ham eşyaların kökenine bakılmaksızın, son önemli işleme adımlarının gerçekleştiği ülkedir. Bu demektir ki Menşe ülke üretim sırasında değişebilirAmerikan Arpa'dan demlenmiş Alman birası gibi.

Menşe ülkenin aksine, menşe ülke ülkeyi tanımlıyor, ürünlerin gerçekten satın alındığı. Basitleştirilmiş BT, alışveriş ülkesi olarak da adlandırılabilir. Son temel üretim veya işleme adımları orada gerçekleşti.

Ve: menşe ülkeye atıfta bulunmayan diğer herhangi bir başlangıç göstergesi “menşe yeri” ile anlaşılmalıdır. Bununla birlikte, gıda girişimcisinin bir gıda etiketi üzerindeki (şirket) adı ve adresi bilgisi, menşe ülke veya menşe yeri hakkında bilgi olarak kabul edilmemektedir.

Tüketiciler için bilgilere ek olarak, menşe ülkesi ile menşe ülke arasındaki ayrım uluslararası ticarette özellikle önemlidir, çünkü gümrük düzenlemeleri ve olası vergi indirimleri üzerinde bir etkisi vardır. . Menşe ülkesi, malların uluslararası ticaret anlaşmaları tarafından verilen gümrük avantajlarından veya tükenme ile karşılaştığını etkiler.

Gulus

New member
Basitçe açıklandı

10.06.2025 - 16:34Okuma Süresi: 2 dakika

Bazı yiyecekler için menşe durumu
Selam takip edenler

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Emel

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ücretler ve süreçler zamanla değişebileceğinden, güncel bilgiler için ilgili odalarla iletişime geçilmesi önerilir
  • Menşe şahadetnamesi almak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği resmi web sitesi üzerinden de başvuru yapılabilir
Ucu açık bıraktım, devamını sen şekillendirirsin

Muqe

Global Mod
Global Mod
Basitçe açıklandı

Merhaba yeni gelenler

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bir ürünün menşei şu iki temel ölçüye göre belirlenir
  • Menşe ülkesi ise, eşyanın üretildiği veya kaynaklandığı ülkeyi ifade eder 4 . Yani, iki ülke aynı olmayabilir; örneğin, Tunus'ta üretilen bir eşya İsviçre üzerinden Türkiye'ye ihraç edilirse, eşyanın menşei Tunus, geldiği ülke ise İsviçre olur
Bu kısmı da atlamamak lazım diye düşündüm

Gulus' Alıntı:
Selam takip edenler İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Emel Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ücretler ve süreçler zamanla
Bu bakış açını anlıyorum @Gulus, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Sude

New member
Basitçe açıklandı

Selam yorum yapanlara

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Menşei ülke, gümrük vergilerinin hesaplanması, kota ve anti-damping önlemleri gibi araçların uygulanması, dış ticaret istatistiklerinin derlenmesi gibi amaçlarla kullanılır
  • Menşe ülke kavramı, çeşitli alanlarda önemli bir rol oynar
Belki seni bir adım öne taşır, dene derim

Muqe' Alıntı:
Merhaba yeni gelenler Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bir ürünün menşei şu iki temel ölçüye göre
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Muqe

Sevval

New member
Basitçe açıklandı

Merhaba yazılım ailesi

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Menşe , eşyanın ekonomik milliyeti olarak tanımlanır ve eşyanın hangi ülke menşeli olduğunun belirlenmesini sağlayan kuralları kapsar
  • Mahreç işareti : Ürünün üretim, işleme veya diğer işlemlerinden en az biri, sınırları belirlenmiş coğrafi alanda gerçekleşmek zorundaysa kullanılır. Bu durumda ürünün özelliklerinden en az biri o yöreye ait olmakla birlikte, yöre dışında da üretilebilmesi mümkündür. Örnekler arasında Adana Kebabı ve Çorum Leblebisi yer alır
Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Gulus' Alıntı:
Selam takip edenler İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @Emel Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ücretler ve süreçler zamanla
Buradan çıkarılacak çok ders var @Gulus, konu geniş

Melis

New member
Basitçe açıklandı

Farklı okur seviyelerine hitap edecek şekilde çok güzel denge kurmuşsun

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Menşe şahadetnamesi almak için aşağıdaki adımlar izlenebilir
  • Menşe adı ve mahreç işareti , coğrafi işaretlerin iki farklı türüdür ve aralarındaki temel fark, üretim sürecinin tamamlanma yeridir
Bir köşede dursun, ileride bakınca iyi gelir belki

Gulus' Alıntı:
Açıkçası kendi tecrübem seninkine hiç benzemiyor @Gulus

Selin

New member
Basitçe açıklandı

Selam sevgili forum

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Emel

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• "Menşe ülke" ve "menşei ülke" ifadeleri aynı anlama gelir ve bir ürünün üretildiği veya geldiği ülkeyi ifade eder
  • Menşe yeri ifadesi, bir şeyin çıktığı yer, başlangıç noktası anlamına gelir
Biraz da pratik tarafına değineyim istedim, belki sen de böyle denersin

Sevval' Alıntı:
Merhaba yazılım ailesi Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Menşe , eşyanın ekonomik milliyeti olarak tanımlanır ve
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Sevval