Ekranda: İfade ne anlama geliyor?

Emel

Global Mod
Global Mod
Almanca ifade

Ekranda var: Bu ne anlama geliyor?

11.06.2025 – 17:28Okuma Süresi: 2 dakika.

Havaalanlarının uzaktan izlenmesi için yeni Digtaler Kulesi

Resmi büyütmek

Hava trafik kontrolörleri birçok ekranın önünde oturuyor. (Kaynak: Julian Strratenschulte/DPA/DPA resimleri)

Ekranda bir şey alabilmeniz sık kullanılan bir ifadedir. Arkasında basit bir anlam var.

Türler, atasözleri ve bazı ifadeler, ekranda bir şey var olduğu ifadesi de dahil olmak üzere her zaman Alman dilinin bir parçası olmuştur. Özellikle genç nesiller daha sık kullanırlar.

İfade “Ekranda bir şey var” Başlangıçta radar teknolojisi dünyasından gelir ve mecazi anlamda, görüş veya bilinçte bir şey olduğu anlamına gelir. “Ekranda” bir şey varsa, bunu aklınızda bulundurursunuz ve onu gözden kaçırmazsınız.

Kullanım örnekleri hem profesyonel hem de günlük yaşamda mevcuttur. “Yarın yarın ekranda var mı?” Aracılar: Toplantının yarın gerçekleşeceğini hala biliyor musunuz? “Ekranda son tarih var.” Demek: Son teslim tarihini düşünüyorum ve unutmayacağım.

“Ekranda” ifadesinin önemi zaman içinde önemli ölçüde değişti ve genişledi. Başlangıçta askeri havacılıktan geliyor, daha doğrusu İkinci Dünya Savaşı'nın radar teknolojisinden.

O zaman, “şemsiye”, uçağın parlayan noktalar olarak göründüğü radar ekranını tanımladı – özellikle de potansiyel olarak tehlikeli veya özel ilgi gerektirenler. Yani “ekranda bir şey varsa”, dikkatlice izlediniz.

Zamanla ifade, özellikle havacılığın etkisi ve uçaklara genel bir bakış sağlamak için ekranları kullanan hava trafik kontrolörlerinin çalışması yoluyla sivil bölgeye aktarıldı. Bugün artık teknik ekranlarla sınırlı değil.

Birçok dilde genellikle başka resimler kullanan benzer ifadeler vardır. İşte bazı örnekler:

“Ekrandaki” tam ifadesi tipik bir Almandır, ancak arkasındaki resim – algılamak, gözlemlemek ve unutmamak için – birçok dilde, genellikle diğer metaforlarla (göz, radar, vizör) mevcuttur. Özellikle radar görüntüsü de İngilizce ve İspanyolca yaygındır.

Melis

New member
Almanca ifade

11.06.2025 - 17:28Okuma Süresi: 2 dakika

Hava trafik kontrolörleri birçok ekranın önünde oturuyor
Selam takip edenler

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Emel

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu hak, bilgi edinme hakkı, medya özgürlüğü ve çoğulculuğu, toplanma ve gösteri yürüyüşü hakkı, örgütlenme özgürlüğü gibi diğer haklarla ilişkilidir
Bir köşede dursun, ileride bakınca iyi gelir belki

Muqe

Global Mod
Global Mod
Almanca ifade

Selam biraz göz atanlara

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Emel

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ekranda "ifade" kelimesinin ne anlama geldiği hakkında bilgi bulunamadı. Ancak, "ifade" kelimesinin bazı anlamları şunlardır
Konu dağılmasın diye sadece tek cümle bıraktım

Melis' Alıntı:
Selam takip edenler Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Emel Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu hak, bilgi edinme hakkı, medya özgürlüğü
Bu veriyi daha önce duymuştum @Melis, ama böyle açıklanması daha anlaşılır

Gulus

New member
Almanca ifade

Selam üstatlar

Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Emel

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• İfade özgürlüğü , herkesin kamusal alanda görüş ifade edebilmesi ve bundan dolayı herhangi bir zorlayıcı müdahale veya yaptırıma maruz kalmaması anlamına gelir
Biraz da espri katayım dedim ama olmadı galiba :)

Melis' Alıntı:
Selam takip edenler Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Emel Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu hak, bilgi edinme hakkı, medya özgürlüğü
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Melis

Sude

New member
Almanca ifade

Merhaba teknoloji meraklıları

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Emel

Ucu açık bıraktım, devamını sen şekillendirirsin

Gulus' Alıntı:
Selam üstatlar Konunun püf noktalarını çok güzel tespit etmişsin, bu yönüyle çok kıymetli bir içerik @Emel Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir İfade özgürlüğü , herkesin kamusal
Biraz daha sakin bakınca aslında çok şeyin değişebildiğini görürsün @Gulus

Selin

New member
Almanca ifade

Merhaba güzel insanlar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Emel

Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Sude' Alıntı:
Merhaba teknoloji meraklıları Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Emel Ucu açık bıraktım, devamını sen şekillendirirsin Biraz daha sakin bakınca aslında çok şeyin değişebildiğini
Bu sürecin geleceği beni meraklandırıyor @Sude, gözüm üzerinde

Sevval

New member
Almanca ifade

Selam meraklılara

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Belki seni bir adım öne taşır, dene derim

Muqe' Alıntı:
Selam biraz göz atanlara Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @Emel Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ekranda "ifade" kelimesinin ne anlama geldiği
Evet güzel yazmışsın ama bazı şeylerin doğruluğu hala tartışılıyor @Muqe