Aktion Mensch engelsiz seyahati destekliyor

Emel

Global Mod
Global Mod
hayalleri gerçekleştirmek

Tekerlekli sandalyeyle dünyanın her yerinde

Simone Lai, Portekiz'deki Viana do Castelo sahilinde özel bir tekerlekli sandalyede.

Resmi büyüt
Simone Lai, Portekiz'deki Viana do Castelo sahilinde özel bir tekerlekli sandalyede. (Kaynak: Simone Lai/ özel)

Simone Lai, İspanya'da yamaç paraşütü yaparken Tenerife adasının muhteşem manzarasının keyfini çıkardı. Portekiz'deki sörf kampında dalgaların sarhoş edici gücünü hissetti. Tekerlekli sandalye kullanıcısı ayrıca Çin'in Guangzhou kentine 12 saatlik uçuşu bir engel olarak değil, bir zorluk olarak gördü.

Simone Lai seyahat etmeyi seviyor. Stuttgartlı genç kadın dünyayı daha çok görmek istiyor – Aktion Mensch ona şanslı piyango bileti konusunda yardım ediyor. “Özel tekerlekli sandalyeyle kumsaldan suya girmeyi, bu ağırlıksızlığı hissetmeyi, yüzmeyi seviyorum. 31 yaşındaki psikoloji öğrencisi, orada bacaklarımı bile hareket ettirebiliyorum” diyor.

Simone Lai, 18. yaş gününden kısa bir süre önce beyin kanaması geçirdi. O zamandan beri bacakları felçli. Ama bunun onu durdurmasına izin vermiyor. Sınırlarını zorlamayı ve maceralara atılmayı seviyor: “Yamaç paraşütü yaparken hissettiğim duygu muhteşem. Midenizdeki o kelebekler, o özgürlük. Gerçeğe dönüşen bir rüyaydı.”

Engelsiz seyahat seçenekleri yetersiz

Ancak engelli insanlar için seyahat etmek çoğu zaman Simone Lai'nin düşündüğü kadar doğal değildir. Öylece maviliğe doğru gidemezsin.

Günlük hayatta olduğu gibi engelli bireylerin de tatillerini hassas bir şekilde organize etmeleri gerekiyor. Ve bu o kadar da kolay değil çünkü engelsiz seyahat teklifleri nadirdir. “Önceden internet ve sosyal medyada çok fazla araştırma yapıyorum. Hedeflerimi bu şekilde buluyorum ve örneğin erişilebilirliği netleştiriyor ve her şeyi kaydediyorum” diyor ailesiyle sık sık seyahat eden Simone Lai.

Aktion Mensch'in 2022'de yaptığı temsili bir ankete göre, engelli katılımcıların yüzde 85'i seyahat ederken engel algılıyor. Hepsinden önemlisi merdiven ve basamaklar (yüzde 29), umumi engelsiz tuvaletlerin olmayışı (yüzde 24) ve tatil yerindeki yönlendirme seçeneklerinin kötü olması (yüzde 22) tatil keyfini bozuyor.

Şanslı bilet aylık 6 Euro'dan başlıyor.

Şanslı bilet aylık 6 Euro'dan başlıyor. (Kaynak: Aktion Mensch)
Aktion Mensch ile #MuchVor

Hayallerinizi gerçekleştirin ve iyilik yapın: Bu, Almanya'nın en büyük sosyal destek kuruluşu Aktion Mensch'in piyango bileti ile mümkün. 1964 yılında kurulduğundan bu yana… sosyal projeler için beş milyar avrodan fazla geçti. İnsan Eyleminin amacı… insanların yaşam koşulları engelliler, çocuklar ve gençlerin gelişmesi ve toplumda doğal bir arada yaşamayı teşvik etmek.

Dahil otellere herkesi bekliyoruz

Örneğin Aktion Mensch, daha fazla engelli insanın engellerle karşılaşmadan tatillerinin tadını çıkarabilmesi için kapsayıcı otel işletmelerini teşvik ediyor. Kapsayıcı otellerde, Augsburg'daki einsmehr'de olduğu gibi, konuklar yalnızca engelsiz bir ortamın tadını çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda engelli ve engelsiz insanlar da burada birlikte çalışıyor.

Otel “einsmehr eV” tarafından kurulmuştur. Dernek Down sendromlu kişileri desteklemektedir. Bir kez daha 21. kromozoma sahipler; otelin adı da buradan geliyor: “einsmehr”. Hatta evin felsefesi haline geldi. Birçok bölgede konuklar hizmet açısından “daha fazlasını” alıyor: Örneğin kahvaltı özellikle zengin ve çeşitlidir ve yüksek organik kaliteli yiyecekler bölgeden gelmektedir. 73 otel odasının tamamı engelsizdir ve sekizi tekerlekli sandalye erişimine bile uygundur.

Karşılaşmalar ve birliktelik için benzer bir yer de Berlin'deki katılım oteli Grenzfall'dır. Kökenine, cinsiyetine, yaşına, dinine veya engeline bakılmaksızın tüm insanlar buraya davetlidir.

Mitte bölgesindeki otel, engelsiz olacak şekilde tasarlanmıştır, geniş bir yelpazeye sahiptir ve sosyal, ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirliği temsil etmektedir. Aynı zamanda engelli kişilerin bireysel yetenek ve ihtiyaçlarını karşılayan kapsayıcı bir çalışma ortamı sunmaktadır.

Kendiniz ve başkaları için iyilik yapın

Aktion Mensch, sosyal çekilişten elde edilen gelirlerle kapsayıcı oteller gibi projelere destek vererek engelli bireylerin engelsiz tatil yapmalarını sağlıyor. Geçen yıl Almanya genelinde yaklaşık 8.500 proje desteklendi. Bu, Barbara gibi yaklaşık dört milyon piyango katılımcısı sayesinde mümkün oluyor.

Barbara'nın da uzak ülkelere dair büyük planları ve hayalleri var. Serbest çalışan fotoğrafçı, “Eğer yapabilseydim, istediğim gibi çocuklarımı ve fotoğraf makinemi alıp dünyayı dolaşırdım” diyor.

Barbara hayatı boyunca çok şey deneyimledi ve gördü: Avustralya ormanlarından Tahran dağlarına ve İngiltere'nin yeşil tepelerine kadar. Ama henüz doymadı. “Zor olan tek şey hesap bakiyesidir” diyor.

Bu yüzden piyangoyu kazanmayı ve aynı zamanda başkalarının da dünyayı keşfetmesine olanak sağlamayı umuyor. Şunu biliyor: “Seyahat etmek olaylara tamamen farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Dışarı çıktığınızda görüntüler karşınıza çıkıyor. Ve şimdi karşılaştığınızda fotoğrafı çekmelisiniz. Bu, yaşamın geri kalanı için olduğu kadar fotoğrafçılık için de geçerli.”

Kendi seyahat hayalini gerçekleştirmek ve herkes için engelsiz seyahati mümkün kılmak isteyen herkes, bunu Aktion Mensch'ten bir piyango bileti ile yapabilir. Bu bunun için iyi bir fırsat Yaza özel çekiliş 5 Haziran'da20 milyon avroluk ek kazancın dağıtıldığı. Katılım 2 Haziran'a kadar mümkündür.

Simone Lai, İspanya'nın Valensiya şehrine seyahat etme hayalini çoktan gerçekleştirmeyi başardı; öne çıkan özellikleri katedral ve tabii ki denizdi.

Bu sayfadaki içerik Ströer Content Group Sales GmbH tarafından işbirliğiyle oluşturulmuştur. Aktion Mensch eV, Heinemannstraße 36, 53175 Bonn yarattı.