Vergi danışmanının işi çeşitli ve zordur. Bu mesleğe girmenin birkaç yolu vardır.
Almanya'da, vergi danışmanlığı mesleği için giriş şartları sıkı bir şekilde düzenlenmiştir. Yüksek başarısızlık oranı nedeniyle korkulan bir vergi danışmanlığı sınavını geçmeniz gerekir. Ayrıca, bir randevu prosedürünü başarıyla tamamlamanız gerekir. Burada başka neyin önemli olduğunu öğrenebilirsiniz.
Vergi danışmanlığı mesleği, bir lisans veya eğitime ve başarılı bir sınava ek olarak bazı temel beceri ve ilgi alanlarını gerektirir:
Vergi danışmanı olmak için aşağıdaki konulardan birinde lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmanız gerekir:
Lisans derecesi için standart eğitim süresi üç yıldır. Vergi danışmanı sınavına kabul edilmek için ayrıca üç yıllık mesleki deneyime ihtiyacınız vardır. Yüksek lisans derecesi yapmaya karar verirseniz, standart eğitim süresi dört yıldır. Sınava kabul edilmek için iki yıllık mesleki deneyim yeterlidir.
Alternatif olarak, işletme yönetimi veya vergilendirme alanında çift diploma kursu mümkündür. Yarı zamanlıdır ve teori ile pratiği birleştirir.
Eğitim almadan vergi danışmanı olmak istiyorsanız, vergi memuru olarak eğitim almak iyi bir seçenektir. Bu, bunun için en iyi temeli sağlar. Ancak, başka bir ticari yeterlilik ve vergi dairesinde yeterli mesleki deneyimle de sınava kabul edilebilirsiniz.
Eğitiminizi başarıyla tamamladıktan sonra, sınava girebilmek için vergi hukuku odaklı en az on yıllık mesleki deneyime sahip olmanız gerekir. Eğitiminizden sonra vergi uzmanı olmak için daha fazla eğitim tamamlarsanız, yedi yıllık mesleki deneyim yeterlidir.
Bu ülke çapında düzenlenir. Üç yazılı ve bir sözlü sınavdan oluşur. Yazılı sınavları üç gün boyunca tamamlarsınız. Her biri altı saat sürer. Yazılı sınavların içerikleri şunlardır:
Sözlü sınavda, yaklaşık on dakika süren bir sunum yapacaksınız ve bunun için 30 dakika hazırlanmanız gerekecek. Size üç önerilen konu verilecek ve bunlardan birini seçeceksiniz.
Vergi danışmanı sınavını geçtikten sonra, mesleki unvanınızı resmi olarak kullanabilmeniz için bir atama sürecinden geçersiniz. İlgili vergi danışmanı odasına başvuruda bulunursunuz. Sınavdan sonra, vergi danışmanı olarak atanırsınız. Bu nedenle, tüm gereklilikleri ve faaliyetleri vicdanlı bir şekilde yerine getirmekle yükümlüsünüz.