2022’de Almanlar bir önceki yıla göre daha az süt ürünü tüketti. “Rekor düşüş”ten söz ediliyor ve tüketim sadece bir kategoride arttı.
Almanlar giderek daha fazla peynir, süt ve tereyağından vazgeçiyor. Federal Tarım Bilgi Merkezi (BZL) bunu hesapladı. Rapora göre, sadece süt alımı geçen yıl yüzde altıdan fazla düşerek 4,2 milyon tona geriledi.
BZL rekor düşük tüketimden bahsediyor
Almanya’da süt tüketimi zaten 2021’de ortalama olarak keskin bir şekilde düşmüştü. Kişi başına ortalama içme sütü tüketimi 900 gram azalarak 46,1 kilograma geriledi. BZL rekor bir düşüşten bahsediyor.
Peynir ve tereyağında da durum benzer: Geçen yıl peynirde tüketim 760 gram azalarak 24,6 kilograma, tereyağında ise 770 gram azalarak 5,3 kilograma geriledi. Bilgi merkezi, “Süt ve süt ürünleri fiyatlarının artması ve bitki bazlı süt alternatiflerinin satışlarının artması bu sonuca katkıda bulunmuş olabilir.”
Üretim sadece bir bölümde arttı
Tam yağlı süt üretimi 2022’de yüzde 8,8 düşüşle 2,3 milyon tona geriledi. Mandıralar yaklaşık yüzde 1 daha az peynir üretti. BZL’ye göre bu, 2017’den bu yana ilk düşüş oldu. Tereyağı, süt yağı ve süt sürme ürünlerinin üretim hacimleri de yüzde 0,1 düşüşle 465.000 tona geriledi.
Süt endüstrisi de bu gelişmeden endişe duyuyor. Süt endüstrisi derneği başkanı Peter Stahl’ın aktardığına göre, “Tüketiciler geçen yıl enflasyonla ilgili fiyat artışlarına tepki gösterdi ve daha az süt, peynir ve tereyağı satın aldı. Aynı zamanda, mandıraların üretim maliyetleri hala yüksek.” İnternet sitesi.
Sadece sporcu beslenmesi için süt ve peynir altı suyundan protein üretimi söz konusu olduğunda, üretim hacmi yaklaşık yüzde 10 arttı. Kişi başı tüketim yüzde 4 artarak 610 gram oldu.