Sözü neden kullanıyoruz?

Emel

Global Mod
Global Mod
Alman atasözü

“Sadece istasyonu anlıyorum” anlamı nedir?

04.06.2025 – 16:53 tarihinde güncellendiOkuma Süresi: 2 dakika.

Halle Merkez İstasyonu An Der Saale (Arşiv Fotoğrafı): Dernek etkileyici tarihi istasyon binasını seviyor.

Resmi büyütmek

Halle An Der Saale'nin Ana İstasyonu Tarihi İstasyon Binası (Arşiv Fotoğrafı) (Kaynak: Steffen Schellhorn/Ima-Images resimleri)

Her birimiz bu ifadeyi daha önce duyduk ve muhtemelen kullandık. Ama neden “sadece tren istasyonunu” anlıyoruz? Burada anlamı bulabilirsiniz.

Atasözleri her dilin normal bileşenleridir. Tüm dünyada kullanılırlar. “Sadece tren istasyonunu anlıyorum” sözü, herkesin Almanca dilinde bildiği kişilerden biridir. Peki bu garip yapının arka planı nedir?

Karmaşık bir şey açıklandı. Birisi onlara tekrar tekrar söyler – ve onlara ne söylendiğini anlamıyorlar. Hikaye karmaşık ya da açıklama sadece kötü. Bunun gibi anlarda, günlük Alman dilinden “Sadece tren istasyonunu anlıyorum” derken hayal etmek zor.

Bu yüzden gerçekten hiçbir şeyi anlamadığınızı göstermek için kullanılır – ya da belki de hiçbir şeyi anlamak istemiyor.

Ama bu söz nereden geliyor? “Sadece bir tren istasyonu” nu anlamak ilk başta biraz mantıksız görünüyor. Hiçbir şey anlamıyorsanız, neden “tren istasyonunu” anlıyorsunuz?

Askerlerin isteği o kadar büyüktü ki normal konuşmalar ilgisiz hale geldi ve aynı zamanda cümle ile başka konuşmaları da sona erdirdiler: “Sadece tren istasyonunu anlıyorum.” Savaşın kargaşasından çekebileceği bir kelime buydu.