Kamu sektörü çalışanlarının yaklaşık yüzde 30'u özel hizmet ve sadakat ilişkisi olan memurlardır. Peki bu pozisyona nasıl gelirsiniz? Açıklayalım.
Temel Kanuna (Madde 33, Fıkra 4) göre memurlar egemenlik yetkilerini kullanırlar. Genel halkın refahı en önemli şeydir. İş sözleşmesi, atama belgesi teslim edildiğinde yürürlüğe girer. Memur statüsü hakkında bilmeniz gereken diğer şeyleri burada bulabilirsiniz.
Asgari gereklilik, mesleki eğitim içeren bir ortaokul veya lise diplomasıdır. Orta veya daha yüksek hizmet için, mesleki veya akademik bir yeterlilik (lisans veya diploma) gereklidir. Daha yüksek hizmette bir kamu hizmeti ataması için, iki geçilen devlet sınavı da dahil olmak üzere tamamlanmış bir hukuk derecesi gereklidir. Ayrıca başka gereklilikler de vardır:
Bir uyarı: Geçici toplu sözleşme istihdamı mümkündür. Kariyeriniz boyunca size kamu hizmeti statüsü verilebilir.
Öncelikle başvuru aşamasını başarıyla tamamlamanız gerekir. Bunu “hazırlık hizmeti” adı verilen aşama takip eder. Bölgeye bağlı olarak bu farklı sürelerde gerçekleşir:
Sıradan hizmet için planlanan hazırlık hizmeti genellikle altı ay sürer. Siz bir “deneme süresi memur”sunuz. Uygunluğunuz konusunda şüpheler varsa, işten çıkarılabilirsiniz. Deneme süresini başarıyla tamamladıktan sonra, size “ömür boyu memur” statüsü verilecektir.
Bir uyarı: Kamu hizmeti ikili eğitim ve derece programları sunmaktadır. Teorik ve pratik eğitim içerikleri birbiriyle iç içe geçer ve sistematik olarak birbirinin üzerine inşa edilir.
Kariyer yeterliliğini edindikten sonra, memur statüsü için deneme süresi başlar. Bundeswehr'dekiler gibi federal memurlar için Federal Kariyer Tüzüğü'nün 28. Bölümü geçerlidir. Federal Memurluk Yasası'nın 11. Bölümüne göre, deneme süresini belirlemede çok katı standartlar geçerlidir. Deneme süresi genellikle üç yıl sürer. Özel koşullar altında, beş yıla kadar kısaltılabilir veya uzatılabilir.
“Memur” mesleği diye bir şey yoktur. Ancak, buna karşılık gelen statü örneğin aşağıdaki meslekleri içerir:
Almanya'da yaklaşık 1,8 milyon kişi memur statüsündedir. Hakları, görevleri ve maaşları Devlet Memurluğu Yasası ile düzenlenir.