Manipülasyon, yalan, kadına yönelik şiddet

Emel

Global Mod
Global Mod
Haberleri takip et
Paylaş menüsü açık
Makaleyi paylaş

“Gaslighting” bir tür duygusal şiddet ve psikolojik manipülasyondur. Bunu nasıl tanıyabilirsiniz ve ne kadar tehlikeli olabilir?

Bu özel bir şiddet biçimidir. İncedir, anlaşılması kolay değildir ve öncelikle sözlü olarak gerçekleşir. Başka bir bağlamda zararsız gibi görünen cümleler tehlikeli hale gelebilir: “Abartıyorsun. Fazla duygusalsın. Sadece hayal kuruyorsun. Ben bunu hiç söylemedim, ağzıma koyuyorsun. Duymuyor musun?” bana mı?” Bu “gaz yakma” ile ilgili.

İngilizce “birine gaz lambası vermek” ifadesi, psikolojik manipülasyon yoluyla birini çılgına çevirmek anlamına gelir. Çift ilişkilerinde eşleri tarafından manipüle edilen, kontrol edilen ve hükmedilen kadınlar sıklıkla etkilenir.

Terimin kökeni Patrick Hamilton'un gerilim filmi “Gas Light”a kadar uzanabilir. Filmde bir adam, gaz lambaları takma konusundaki yalanlarında o kadar ileri gidiyor ki, bir kadın aklını kaybettiğine inanıyor. Ve Paula Hawkins'in çok satan romanı “Trendeki Kız” da bu psikolojik manipülasyon biçimini ele alıyor ve tehlikelerini gösteriyor: Kahraman Rachel'ın eski kocası yıllardır onunla konuşuyor, onunla deli ve alkolik oluyor – ta ki Rachel bundan vazgeçene kadar. kendisi ona inandığı için.

Kitaplarda ve filmlerde duygusal şiddet açıkça tasvir edilse de, günlük yaşamda nadir görülür. Bununla birlikte, manipülatif davranışı tanımak için kullanılabilecek işaretler vardır. Gaslighting, narsisizm veya borderline kişilik bozukluğu gibi bir akıl hastalığının belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Ayrıca ilişkilere ve iletişime odaklanan Amerikalı yazar Preston Ni, “Gaslighter'larla Başarılı Bir Şekilde Nasıl Başa Çıkılır ve Psikolojik Zorbalık Nasıl Durdurulur” adlı kitabında yazdı. Birinin gaz aydınlatması yaptığına dair yedi işaret geliştirdi:

• Yalanlar ve gerçek olmayanlar
  • Tekrarlanan suçlama
  • Hızlı üst kademeye iletme
  • Sürekli manipülasyon
  • Duygusal bağımlılık
  • Yanlış pozitiflik
  • Hakimiyet ve kontrol
Kurbanları hakkında yalan söyleyen insanlar, özellikle de oradayken ve odada başkalarıyla birlikteyken. Bu durum mağdurların samimiyetsiz olduğu ve kendileri hakkında kasıtlı olarak yanlış bilgi verdikleri izlenimi yaratmaktadır. Ayrıca failler asılsız beyanlarını o kadar sık tekrar ederler ki karşıdaki kişi kendi görüşünün doğruluğundan şüphe eder.

Gaz aydınlatma

Resmi büyüt

Gaz aydınlatmayı kullanan kişiler bilinçli ya da bilinçsiz olarak hata yaptıklarının farkında olsalar bile duygusal tepki verirler ya da kışkırtıp suçu karşıdaki kişiye yüklerler. Sonuç olarak durum hızla tırmanıyor.

Romantik ilişkilerde, psikolojik şiddetin bir biçimi olarak gaz aydınlatma, sıklıkla “aşk bombalaması” olarak adlandırılan biçimde ortaya çıkar. Bu, partnerlerin önce sevgi yağmuruna tutulduğu, sonra sevgiden çekilmeyle cezalandırıldığı anlamına gelir. Olumlu ve olumsuz duyguların değişmesi nedeniyle duygusal olarak bağımlı hale geldikleri için sonradan suçlamayı kabul ederler. Burada sıklıkla “toksik bir ilişkiden” bahsediliyor.

Ancak gaslighting, örneğin iş yerinde romantik ilişkilerden uzakta da kullanılıyor. Mağdurlar genellikle kendi güç konumlarını güçlendirmek ve kontrol uygulamak için olumsuz davranmaya veya hata yapmaya ikna edilir – gaslighter “yardım” sağlayarak, failin yanındaymış gibi davranarak ve iddia edilen hatayı düzelterek.

Bu, kontrollü kişinin yalnızca sahte bir ilgi duygusu ve “Her şey yoluna girecek, sana yardım etmek için buradayım” gibi cümleler yoluyla sahte pozitiflik yoluyla duygusal olarak bağımlı hale gelmesine yol açmaz. Ama aynı zamanda güvensizleşiyor ve korkuyor. Gaslighting yaşayan insanlar, arkadaşları veya tanıdıkları, suiistimaliyle ilgili olarak onlarla yüzleştiğinde genellikle manipülatörü savunurlar. O zaman sosyal izolasyon bir sonuç olabilir.

imago199794750

Yardım Hattı (Kaynak: Ingo Otto, imago-images.de aracılığıyla)

“Kadına Yönelik Şiddet” yardım hattına 08000-116016 numaralı telefondan ulaşılabilir. 0800-1239900 numaralı “Erkeğe Yönelik Şiddet” yardım hattı. Weiße Ring eV'de mağdur telefonu, çevrimiçi teklifler ve kişisel tavsiye bilgileri bulunmaktadır; bunları şu adreste bulabilirsiniz: weisser-ring.de.

Özgüveni yeniden bulmak, duygusal bağımlılıktan kurtulmanın en önemli adımıdır. Etkilenenler kendi algılarına güvenebilirler. Başka hiç kimse nasıl hissetmesi gerektiğine karar veremez. Ayrıca, gaslighter'ın ifadelerinin ve davranışlarının doğruluğu konusunda kendi algınızın aksine şüpheleriniz varsa, arkadaşlarınızla ve tanıdıklarınızla bu konu hakkında konuşmak ve dışarıdan bir bakış açısı elde etmek de yardımcı olur. Destekleyici bir sosyal çevre veya bir terapist, manipülatif ilişkiden kopmada önemli bir destek olabilir.