Küçükköy’e büyük misyon

Professional

New member
Türk turizminin başkentlerinden Ayvalık’ın Küçükköy mahallesindeyiz. Köy statüsündeykilk evvel belde daha sonra ise mahalleye dönüşen Küçükköy’ün dar sokakları, rengarenk meskenleri ile buram buram Ege kokuyor. Köy meydanındaki kafelerden birinde soluklanırken çabucak karşımızda bizi bir stant selamlıyor. yıllar ortasında bir köyden turizm beldesine dönüşen Küçükköy, artık yeni bir dönüşümün heyecanını yaşıyor. Küçükköy artık de, Enerjisa, Sabancı Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iştirakiyle sürdürülebilir turizm merkezine evrilecek.

TOPLUM İLE İÇ İÇE

Yılda bir milyon turisti ağırlayan Ayvalık’ta gelecek vadeden bir turizm destinasyonu olan Küçükköy’de “Sürdürülebilir Güç Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) modeli” geliştirmek ve turizm işletmelerinde güç verimliliği, yenilenebilir güç ve başka sürdürülebilir turizm uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik çalışmaları başlatmak için güçlerini birleştirdi. SENTRUM projesinin tanıtım toplantısında konuşan Sabancı Holding İdare Şurası Lideri ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Lideri Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi’nin toplum ile iç içe, topluma hassas öğrenciler yetiştirme gayesine sahip olduklarını söylemiş oldu.

BİRLİKTE GELİŞTİRME

Enerjisa Güç ve UNDP iştirakinde, Sabancı Üniversitesi’nin takviyeleriyle bölgeye bedel katan bir projeyi hayata geçirmelerinden duyduğu memnunluğu söz eden Güler Sabancı, “Sabancı Üniversitesi’nin ideolojisinde bir arada geliştirme vardır. Burada da UNDP, Enerjisa ve Sabancı Üniversitesi bir muvaffakiyet üçgeni oluşturarak Sürdürülebilir Güç Temelli Turizm Uygulama Merkezini bu anlayışla hayata geçiriyoruz. Bundan daha sonrasında birlik ve birliktelik ortasında bu dünya için hayli hoş şeyler yapacağız” dedi.

“Turizm, Türkiye için hayli güçlü potansiyel arz eden bir sektör” diyen UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Ancak, çevresel limitleri ihlal etmeyi sürdürürsek, bu potansiyelin ziyan edilmesi riski var. Emelimiz, turizm işletmelerinin tabiat dostu dönüşümlerine yardım etmektir” diye konuştu.

AKILLI KENTTEN EVVEL AKILLI KÖYE YATIRIM

Sabancı Holding Güç Kümesi Lideri ve Enerjisa Güç İdare Heyeti Lideri Kıvanç Zaimler, şunları söylemiş oldu: “Sabancı Topluluğu çatısı altında, 90 yılı aşkın müddettir attığımız her adım, bu topraklardan aldığımızı, bu topraklara geri verme vizyonumuzla aydınlanıyor. “SENTRUM” projemizin, bu vizyonun gücüyle inşa edilmiş, Sabancı kültüründe kıymetli bir taş üzere parlayacağına inancım sonsuz. Her fırsatta lisana getirdiğimiz bir nokta var ki; o da; akıllı şehirlerdilk evvel akıllı köylere, akıllı ilçelere yatırım yapma zorunluluğumuz. Akıllı kentlere giden yollar lakin bu biçimde döşeniyor. Bu vizyondan hareketle, Ayvalık bölgesinin, turizm manasında ülkemizin cazibe merkezleri içinde yer alması niçiniyle bu proje için son derece yanlışsız bir pilot bölge olduğuna inanıyoruz. Siz de takdir edersiniz ki, sürdürülebilirlik alanında yürütülecek rastgele bir çalışma, insan faktöründen bağımsız kurgulanamaz. Bu niçinle projemizin kapsamı bölgedeki turizm işletmeleriyle, binalarla ve müzelerle sonlu kalmayacak; bölge halkının ve bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de güç verimliliği ve sürdürülebilir turizm konusunda farkındalığının artırılması hedeflenecek. Enerjisa Güç olarak, ayrıyeten İşimin Gücü çatısı altındaki yenilenebilir güç sistemlerini, e-mobilite kapsamında elektrik araç şarj istasyonlarını ve güç verimliliği tahlillerini de bölgeye entegre edeceğiz.”

SENTRUM PROJESİ NEDİR?

Proje 18 aylık süreçte, bir yanda fosil yakıt kullanmasını azaltacak, Türkiye’de çabucak hemen büyük çapta yararlanılmayan bir potansiyeli temsil eden yenilenebilir güç kaynaklarının kullanılmasını yaygınlaştırarak sorumlu üretim ve tüketim mevzularında farkındalık yaratacak nitelikte, ölçeklendirilebilir, yinelanabilir ve sürdürülebilir bir turizm uygulama modeli geliştirilmesi hedefleniyor. Sürdürülebilir Güç Temelli Turizm Uygulama Merkezi’nin (SENTRUM) kurulmasına yönelik ortak çalışma, bu işin sadece başlangıcını oluşturuyor; pilot çalışmanın sonuçları öbür yerlerde de uygulanacak. Enerjisa Enerji’nin 2-4 milyon liralık maliyetle finanse ettiği ve UNDP’nin uygulama ortağı olduğu teşebbüste, evvela Küçükköy için destinasyona has sosyo-ekonomik ve çevresel plan, güç tasarrufu ve güç verimliliği ile yenilenebilir güç kaynaklarının kullanması mevzularında yöredeki turizm işletmelerine yönelik durum tahlili, sürdürülebilir üretim ve tüketim stratejisi ve yeşil satın alma ve tedarik zinciri idare stratejisi hazırlanacak.

BAYANLAR İÇİN FIRSAT

Yeşil gücün desteklenmesi, sürdürülebilir turizm yaklaşımının yalnız bir kesimini oluşturuyor. Teşebbüs, UNDP’nin entegre yaklaşımından yararlanarak, mahallî toplumların turizmden yarar görmesini de hedefleyecek. Bu noktada bayanlar için fırsatlar yaratılması, tüm gayretlerin merkezinde yer alacak. Örneğin, UNDP, güç dalında yaygın olan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini azaltmak emeliyle, turizm işletmelerinde güç etüdü ve güç danışmanlığı alanlarında, yörede bulunan bayanlara eğitim sağlayacak. Yerelde sahiplenme ve kapsayıcılığı sağlamak üzere, proje faaliyetleri bununla birlikte belediyeler, merkezi idarenin taşra örgütü, STK’lar, üniversiteler ve lokal toplumların iştirakini da sağlayacak. Bu emele yönelik olarak, UNDP, Küçükköy’de bulunan Sabancı Üniversitesi Yaratıcı Teknolojiler Atölyesi’nde SENTRUM Uyum Ofisi kuracak. Ofis, güç verimliliği ve yenilenebilir güç alanında bilgi birikimini yaygınlaştıracak.

Enerjisa Güç ayrıyeten, çevresel, toplumsal ve ekonomik potansiyeliyle büyük bir dönüşümün başlangıcı olacak bu sürece, sürdürülebilirlik odağındaki, güç verimliliği, tasarruf, karbon salımının azaltılması, yenilenebilir güç kaynaklarının kullanmasının teşvik edilmesi üzere hususları bir ortada değerlendirdiği “İşimin Enerjisi” markalı mamüllerinin entegrasyonu ile takviye verecek.