Erken eğitim, havai fişek korkusunu ortadan kaldırır

Emel

Global Mod
Global Mod
Şimdi başla

Köpeğinizin Yılbaşı Gecesi korkularını nasıl ortadan kaldırırsınız?

Vızıldamak! Bang! Flaş! Roket ve havai fişek korkusu birçok köpek sahibi tarafından basitçe kabul edilmektedir. Hayvanlara yardım edilebilir.

31 Aralık 2024 – 14:35'te güncellendi|Okuma süresi: 3 dakika

Haberleri takip et
Paylaş menüsü açık
Makaleyi paylaş

Köpeğinizin havai fişek konusunda paniğe kapılmasına gerek yok: Hayvanınızı seslere ustalıkla alıştırır ve aynı zamanda onları kabul edilebilir hale getirirseniz, köpeğinizin yılbaşı gecesi havai fişek korkusunu giderme şansınız yüksektir.

Köpek: Önleyici eğitimle dört ayaklı dostunuzu yüksek seslere alıştırabilirsiniz.

Resmi büyüt

Köpek: Önleyici eğitimle dört ayaklı dostunuzu yüksek seslere alıştırabilirsiniz. (Kaynak: kali9/getty-images-bilder)

İdeal olarak, bu yavruluk döneminde olur. Ancak korkusuz olan yetişkin köpeklerin de eğitilmesi gerekir. Çünkü: Panik genellikle köpeğin yaşamı boyunca gelişir. Eğer köpek zaten korkuyorsa işler daha da zorlaşır ama umutsuz da değildir.

Davranış biyoloğu ve köpek eğitmeni Marie Nitzschner şimdi yapılması gerekenleri açıklıyor.

Nitzschner, “Havai fişek korkusu bir tür gürültü korkusudur” diye açıklıyor. Bu nedenle köpek öncelikle alışılmadık ve yüksek seslerin korkutucu olmadığını öğrenmelidir.

Nasıl çalışır? Prensip basit: Davranışsal biyolog, “Köpeği yavaş yavaş seslere alıştırıyoruz ve örneğin yiyecekle birlikte onu özellikle hoş hale getiriyoruz” diyor.

Spesifik olarak şu şekilde görünebilir: Köpeğe ciğer sosisli bir yalama matı verilir. Paspastaki sosisi yemeye konsantre olurken baloncuklu ambalaj eziliyor. Köpek bakıcısıyla temas kurmaya çalışırsa veya sinirlenirse, kişi cesaretlendirici ve mutlu bir şekilde tepki verebilir ve vermelidir.

Amaç: Köpek gürültüyü olumlu bir deneyimle ilişkilendirmelidir. Önemli: Merhamet göstermeyin. Bu köpeği rahatsız eder. Köpeğin artık korkmadığı ve sahibine beklentiyle baktığı zaman bir sonraki eğitim adımının zamanı gelmiştir.

Not: Eğer çok cesur bir köpeğiniz varsa, çatırdayan folyoyu atlayıp hemen ikinci adıma başlayabilirsiniz.

Artık seslerin şiddeti ve türü giderek artıyor. Örneğin takırdayan bir tahta kaşık ya da halının üzerine düşen bir anahtar bu amaçla kullanılabilir. Bu iyi çalışırsa, gürültü yaklaşır ve dolayısıyla daha da yükselir.

Köpek prensibi biliyorsa ve eğitim sırasında artık her zaman rahatsa, daha da fazla kargaşanın zamanı gelmiştir: Örneğin, tencere kapaklarını çıngırdatmak veya yere bir sürü anahtar düşürmek.

Aynı zamanda havai fişek sesleriyle antrenmana başlayabilirsiniz. Nitzschner önce ses kayıtlarının veya videoların oynatılmasını önerir. İlk başta sessizce. Eğer köpek artık bundan rahatsız olmuyorsa, daha yüksek sesle. “Bu aynı zamanda bir ritüele de dönüşebilir” diye tavsiyede bulunuyor. Örneğin, artık günlük yemeğinize havai fişek konseri eşlik edebilir. Ya da eğer köpek oyun konusunda daha motive ise, oyun.

Yıl başından önce sıklıkla ara sıra havai fişekler çıkar. Bu aynı zamanda eğitime de dahil edilebilir. Yürüyüşünüz sırasında uzaktan gelen bir havai fişek karşısında mutlu bir şekilde tepki vermeniz ve köpeğe bir ödül vermeniz faydalı olacaktır.

(Kaynak: Slavica/getty-images-bilder)

Güvenlik nedeniyle, yılbaşı gecesinden önceki günlerde köpeğinizi daima tasmalı tutmak en iyisidir. Çoğu zaman hayvanların paniğe kapılıp kaçtığı görülür. Ayrıca köpeğin havai fişeklere çok yakın olmadığından da emin olun.

Uzman, “Her gün sadece on dakika antrenman yapın” tavsiyesinde bulunuyor. “Eğitimi günlük yaşamınıza kolayca dahil edin. Siz bu sırada bir tencerenin takırdamasına, bir kapının çarpmasına veya bir ses kaydının çalmasına izin verin.” Önemli: Aşırıya kaçmayın. Köpek her zaman merakla ve motive olarak katılmalıdır.

Hayvan eğitiminde eğer bir şeyler yolunda gitmezse her zaman geri adım atmaya değer. Eğer köpek anlatılan eğitim adımlarına rağmen hala korkuyorsa durumu yakından takip etmekte fayda var. Bazı köpekler yalnızca roketlerin tıslamasından, bazıları patlamadan, bazıları ise yıldırımdan korkar.

Köpeği tam olarak neyin korkuttuğunu biliyorsanız, bu unsurları, örneğin çeşitli tıslama sesleri gibi ayrı ayrı eğitmeyi deneyebilirsiniz.

Yılbaşı Gecesi havai fişeklerini yeniden yaratmak zordur. Bazı köpeklerde korku genellikle çok derindir. Bazı insanlar için eğitim aslında yardımcı olmuyor. Nitzschner, “Bu gibi durumlarda, sahiplerine veterinerleriyle konuşmalarını tavsiye ediyorum. O, hayvanın akşamları daha iyi hayatta kalmasına yardımcı olacak ilaçları reçete edebilir” tavsiyesinde bulunuyor.