Büyük bariyer resifi doğal bir fenomenden daha fazlasıdır. Şimdi BM Onur Ödülü'ne aday gösterildi ve doğa görüşümüzü değiştirebilir.
Yüzgeçlerle iki veya üç güçlü vuruş ve şnorkeller kendilerini başka bir dünyaya sokuyorlar. Sahte bir Karettic kaplumbağası ilk kez dalış yaptığınızda kayar. Mercanlar arasında renkli balık dansı – bazı turistlerin suya girdiği maske yüzleri ve selfie çubukları tarafından sıkıştırılmamış. Master Reef Rehberi Ben grubu gösterir. Bazıları derin mavi veya mor içinde parıldayan mercan çubukları boyunca yüzüyor, dönen kollarla anemonları, papağan balıkçılığı ve dairelerini çeken küçük bir resif köpekbalığı. Sonra Ben yüzeyin hemen altında bir mercana işaret eder. “Son zamanlarda bir ağartma yaşadı,” diye suya şnorkel diyor: “Ama bak – zaten iyileşiyor!”
Avustralya Queensland'daki tropikal kuzeye gelen birçok ziyaretçi için, resif macerası bir tekne gezisi ile başlar: turlar her gün Cairns veya Kuzey Port Douglas'tan başlar. Dış resifin geçişi yaklaşık iki saat sürer – mevsime bağlı olarak güçlü rüzgarlarda bile en istikrarlı mideyi azaltabilecek bir rota. Oteldeki yemyeşil kahvaltı önceden daha iyi kurtarılmalıdır, böylece macera elinde bir çanta ile bitmez.
Ben Taylor, Cairns'teki birçok tur sağlayıcısından biri için “Cennet Tutkuları” nda çalışıyor. Yolculara heyecan verici bir deneyim sunuyor: Onun yanında, deniz biyologlarının resifte yaptıkları bir çalışma hakkında bilgi edinebilirsiniz: Balık sayımı ve belgeleyin. “Bir şey hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz, o kadar çok aşık olursunuz ve onu korumaya kararlı hissedersiniz,” diyor bariz bir coşkuyla.
Suya girmeden önce Ben, grubuna okyanustaki canlılara genel bir bakış verir. Resifin durumu ile ilgili ilk kritik sorular yakında gelecek. Mercanların çoğu zaten öldü mü? “Resif öldü, ama mercanlar çamaşır suyu bölümleri” diye açıklıyor Ben. Adam -iklim değişikliği resif tarafından son derece vurgulanmaktadır. Ayrıca kıyı bölgelerinin balıkçılık ve gelişimi gibi diğer faktörler tarafından da tehdit edilmektedir. Yine de, mercanlar ve sakinleri inanılmaz derecede dirençli ve güzel, diyor Ben.
Resifin seçilen noktasına geldi, tekne kılavuzu motoru kapatıyor. Okyanus aniden çok sessiz. Dalgıçlar ve Schnorchler, Denizanası'na karşı stinger takımlarını zaten denediler. Gopros, maske ve çevirme ile donatılmış, teknenin arkasına sendeleyin ve başlayabileceğiniz sinyali bekleyin. Sonunda Ben, grubuyla 28 derece sıcak denize atlar.
Resif sadece sayısız deniz canlısı için bir habitat değil, aynı zamanda eski zamanlardan beri bölgenin ekolojik dengesinde rol oynamıştır. “Yaşayan bir varlık hayat üretiyor. Bu resif tam olarak bu – sessiz, istikrarlı ve binlerce yıldır,” diyor Queensland'daki yerel yönetimlerin çevre girişimi olan Resif Guardian Council'ın başkanı Jeff Baines, Büyük Bariyer Resiflerinin korunmasına katkıda bulunuyor. Baines, “Resif'e bir zemin gibi davranmayı bırakmalıyız.” Dedi.