Bu sayede mağdurlar ve yakınları hızlı bir şekilde yardıma ulaşabiliyor

Emel

Global Mod
Global Mod
Genel Bakış

Saldırıdan sonra yapmanız gerekenler

Bir saldırının ardından hemen yardım ve destek aramak önemlidir. Federal Adalet Bakanlığı, mağdurlara ve yakınlarına yönelik psikososyal ve mali destek konusunda kapsamlı bilgiler sunmaktadır.

21 Aralık 2024 – 19:49|Okuma süresi: 2 dakika

Saldırılar veya terör suçları sıklıkla çok sayıda mağdura yol açar ve aynı zamanda terör ve korkuyu yayar. Bu zalim eylemin üzerinden çok zaman geçmesine rağmen özgür toplum hâlâ derinden sarsılıyor. Etkilenenler ne yapabilir? Psikolojik ve maddi olarak nasıl ve nereden destekleniyorlar? Federal Adalet Bakanlığı bunu açıklıyor.

imago görselleri 0787350695

Resmi büyüt

Magdeburg Noel pazarındaki saldırının yeri: Mağdurlar ve yakınları acilen yardıma başvurmalı. (Kaynak: IMAGO/imago)

Federal Bakanlık, terör saldırısından doğrudan etkilenenlerin, tanıkların veya mağdurların yakınlarının, eğer olay yerindeki görevlilerle henüz temasa geçmemişlerse, bir terör saldırısından sonra en yakın polis karakoluna başvurmalarını tavsiye ediyor. Orada ihtiyacınız olan yardım ve desteği alabileceğiniz adresleri alacaksınız. Olan bitene ilişkin ifadeniz de istasyonda kayıt altına alınacak.

Suçta yaralandıysanız bir doktora görünün ve kapsamlı bir muayene yaptırın. Şehrinizde özel bir şiddetten korunma kliniği varsa bu uzmanlarla iletişime geçmeniz en doğrusu. Şiddet eylemlerinden etkilenenlerle ilgilenmek üzere eğitilmişlerdir ve ayrıca adli tıp kullanarak yaralanmalarınızı belgeleyebilirler. Bu sadece polis için değil, aynı zamanda daha sonraki yasal işlemler için de önemlidir. Federal Bakanlık, “Terör suçu nedeniyle sağlığı zarar gören herkes, Mağdur Tazmin Yasası kapsamında yardım alabilir” açıklamasını yaptı. Ayrıca, mağduriyet yardımlarından yararlanma hakkına da sahip olabilirsiniz.

Federal Bakanlığa göre en önemli şey mağdur, tanık veya mağdur yakını olarak yardım almaktır. Yurt içi terör ve aşırılık yanlısı saldırılardan etkilenenler Federal Hükümetin Kurban Temsilcisi Pascal Kober ile iletişime geçebilir. Uzman daha sonra uygun desteği sağlayacaktır. Alternatif olarak bireysel federal eyaletlerin mağdur temsilcileri de yardımcı olabilir.

Bir terör saldırısına maruz kaldıysanız veya bir yakınınız terör suçunda yaralandıysa veya öldürüldüyse, resmi danışma merkezlerinin sunduğu profesyonel yardımdan da yararlanmalısınız. Buradaki uzmanlar güçlü duygu ve tepkilerle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Suçun mahkemede görülmesi durumunda mağdur yakınlarının müdahil davacı olarak yer alması alışılmadık bir durum değildir. Psikolojik olarak stresli süreci atlatabilmeleri için bu durumda profesyonel destek de sağlanacaktır.