Aynı tazmin ne demek ?

Selin

New member
Aynı Tazmin Ne Demek? Mizahi Bir Yolculuk

Selam forum ahalisi! 🙋‍♂️🙋‍♀️

Bugün öyle bir kelimeyle karşınızdayım ki, hukuk öğrencilerinin rüyasında gördüğünde uyanıp “Ya Rabbi sen sabır ver” dediği bir kavram: **“Aynı tazmin.”** İlk duyduğumda ben de “Acaba sigorta şirketlerinin yeni çıkardığı ‘Aynı Tazmin Gold Paket’ mi bu?” diye düşündüm. Hatta insanın aklına geliyor: Bu, “aynı anda hem acı hem tazminat” mı demek, yoksa “aynı yerde iki kez tazmin edilmeme” garantisi mi? Gelin, hem ciddi hem eğlenceli hem de forum tarzı bir sohbetle mevzuyu masaya yatıralım.

---

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: “Madem Aynı, İki Kez Ödeme Olur mu?”

Erkek forumdaşlarımız bu kavramı duyduğunda kafada direkt hesap makinesi açılır.

* “Aynı tazmin demek, tek zarara birden fazla ödeme yapılmaz, değil mi?”

* “Yani arabayı iki yerden sigortaladıysam, aynı kazadan iki kez para alamıyor muyum?!”

Bu noktada erkeklerin stratejik aklı devreye girer:

“Peki ama hasar küçük gösterilirse, ya da biri kasko, biri tamamlayıcı sigorta olursa? Acaba sistemin açığını yakalayabilir miyim?”

Yani erkek bakışıyla aynı tazmin: “Hadi bakalım, bu işte kazanabileceğim ekstra bir hamle var mı?”

---

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “İnsaf Yahu, Aynı Acıya Bir Tazmin Yetmez”

Kadın forumdaşlarımız ise olaya tamamen farklı bakar. Onlara göre aynı tazmin, aslında biraz kalpsizlik gibi gelir.

* “Bir insan aynı kazada hem arabasını kaybetse hem psikolojisi bozulsa, niye tek kalemden ödeme yapılır?”

* “Aynı tazmin, aslında ‘yaşadığın acının tek faturası olur’ diyor, ama insan çok yönlü değil mi?”

Bir kadın forumdaşın esprili yorumu şöyle olabilir:

“Düşünsene, arabam perte çıkmış, moralim sıfır, çocuk ağlıyor, eşim panikte… Sigorta geliyor diyor ki: ‘Bir tazmin yeter, fazla şımarma.’ Yahu bari bir çikolata da verseydiniz yanında!” 😂

---

Aynı Tazminin Gerçek Anlamı: Hukuki Bir Espri

Şimdi ciddi kısma geçelim ama gülümsemeyi bırakmadan. “Aynı tazmin” hukuk dilinde şu anlama gelir:

Bir kişi, **aynı zarar için** birden fazla kaynaktan **çifte ödeme alamaz.**

Yani örnekle açıklayalım:

* Arabana kaza yaptın, kaskodan 50 bin TL aldın.

* Sonra dönüp trafik sigortasına “Bana bir 50 bin daha ver” dersen, işte orada sigorta gülerek “Yok canım, o kadar da değil” der.

Mantık basit: Aynı zarar bir kere tazmin edilir. Ama işin mizahı şu ki, sigorta şirketleri bunu o kadar ciddi uygular ki, sanki sen ikinci defa para istemedin, ülkenin bütçesini zimmetine geçirmek istedin.

---

Hayatın İçinden Örnekler

* **Telefon kırıldı örneği:** Diyelim ki telefonunu kırdın. Ev sigortası “ben karşılarım” dedi. Sonra gidip cep telefonu sigortasına da başvurdun. İşte aynı tazmin burada devreye giriyor: “Bir telefon için iki para yok dostum, tek şansın var.”

* **Kalp kırılması örneği (mizahi):** Sevgilin seni terk etti, kalbin kırıldı. Gidip hem psikoloğa hem de dondurmacıya başvurdun. Sigorta şöyle derdi: “Aynı acı için tek dondurma, ikinciye ödeme yok!” 😂

* **Araba kazası örneği:** Arabana iki farklı sigortadan aynı zararı yazdırmaya kalkarsan, sistem seni yakalıyor. Çünkü aynı zarar için ikinci kez ödeme almak “aynı tazmin yasağı” kapsamında.

---

Erkek ve Kadın Yaklaşımlarının Karşılaştırması

* Erkek: “Tamam kardeşim, aynı tazmin varsa, ben farklı zarar kalemleri bulurum. Hem arabamın tamiri hem ruhsal travma… Belki yanına bir de yeni telefon yazarım.”

* Kadın: “Ama bir insan aynı kazada hem cebinden hem gönlünden olur. Tek ödeme insafsızlık, keşke empatiyi de poliçeye ekleseler.”

* Erkek: “Hukuken açığı vardır, ben araştırayım.”

* Kadın: “Boş ver hukuku, bana bir fincan kahve ver, acım hafiflesin.”

---

Forumdaşlara Esprili Sorular

1. Siz hiç aynı zarardan iki yerden tazmin almaya kalkıp sigortadan “Hop hemşerim!” uyarısı aldınız mı?

2. Sizce aynı acı için tek ödeme adil mi, yoksa “acı çekenin acısı çoktur” mantığıyla birkaç kalemden ödeme olmalı mı?

3. Erkeklerin açığı arayan tavrı mı, kadınların empatik yaklaşımı mı bu konuda daha mantıklı geliyor size?

4. Diyelim ki sevgiliniz kalbinizi kırdı, sigorta poliçesi olsa “aynı tazmin” mi devreye girer, yoksa “çoklu acı paketi” mi çıkmalı? 😅

---

Sonuç: Aynı Tazmin = Tek Çorba, Çok Kaşık

Sonuç olarak, aynı tazmin dediğimiz şey kısaca şunu anlatıyor: “Bir kazandan çıkan çorba tek, kaşık sayısı çok olamaz.” Yani bir zarara bir ödeme, gerisi hayal.

Ama biz forumdaşlar olarak şunu diyelim: Hukuk tek tazmin diyebilir ama hayat çok katmanlıdır. Belki sigorta ikinci defa ödeme yapmaz ama biz burada ikinci, üçüncü yorumları yapar, kahkahaları çoğaltırız. 😎

---

Şimdi sıra sizde forumdaşlar! Sizce aynı tazmin adil mi? Yoksa “aynı zarara çift tazmin olsa fena mı olurdu?” Bakalım hangi taraf daha çok kahkaha koparacak.