Trenin çarptığı minibüste 7 kişinin mevtinde sürücü asli kusurlu

Samuag

New member
Tekirdağ’da 7 kişinin öldüğü kazada minibüs sürücüsü kusurlu bulundu.

Ergene ilçesi Velimeşe Mahallesi’nde, 4 Eylül sabahı Kapıkule-Halkalı seferini yapan yük treni, hemzemin geçitte kapalı bariyerlerin içinden geçmeye çalışan Bilal Küllü’nün idaresindeki fabrika personellerini taşıyan minibüsüne çarptı.

Kazada Suzan Aksoy, eşi Halil Aksoy, Nebibe Korkmaz, Cangül Akın, Hülya Dinçkol, Yaşar Ulu, Nusret Açıkgöz hayatını kaybetti, 6 kişi de yaralandı.

Minibüs şoförü Küllü’nün tutuklanmasının akabinde kazayla ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Ünitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Öztürk, Öğretim nazaranvlisi Dr. Adem Faik İyinam ve Öğretim nazaranvlisi Dr. Nurbanu Çalışkan Özüer’den oluşan uzman heyeti, raporunu tamamladı.

Heyetin Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu raporda, fazlaca taraflı inceleme yapıldı. Kazaya karışan sürücü Bilal Küllü, trende misyonlu makinistler Abidin Yeşilmen ve Ali Dinç ile Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları (TCDD) ve Karayolları’nın kusurlu olup, olmadığının araştırıldığı raporda ayrıyeten şüphelilerin tabirlerine de yer verildi.

MAKİNİST SESLİ VE IŞIKLI İHTAR YAPTI

Raporda sözüne yer verilen, yük treninde ikinci makinist Ali Dinç, makinist Abidin Yeşilmen’in suratı düşürerek ışıklı, sesli, kornalı ihtarlarını yaptığını, geçiş sırasında bariyerlerin içinden sağ taraftan beyaz minibüsün demir yoluna ansızın giriş yaptığını belirtti. Dinç, makinist Yeşilmen’in fren yaptığını fakat durma arası 200 metre kadar olduğu için araca çarpıp, 10-15 metre ileride durabildiklerini söylemiş oldu.

Trende birinci makinisti Abidin Yeşilmen ise hemzemin geçide sesli ve ışıklı ikazlar ile ilerlediklerini belirtti. Yeşilmen, bariyerler kapalı, ikazlar etkin durumda ve bütün araçlar bekleme halindeyken, bir anda Velimeşe istikametine gitmek isteyen minibüsün bariyerleri çapraz olarak geçmeye başladığını kaydetti.

Tren suratının 60-65 km/saat olduğunu kaydeden Yeşilmen, hemzemin geçitte fren arasını geçtikleri için minibüse çarptıklarını ve aracın takla attığını söylemiş oldu.

“GÖZÜMÜ AÇTIĞIMDA KAZA YAPTIĞIMI ANLADIM”

Minibüs şoförü Bilal Küllü, rapordaki sözünde, Velimeşe’ye dönecek araçlar için kırmızı ışık yanıp, yanmadığını görmediğini belirtti.

Küllü, “Çerkezköy istikametine yanan yeşil ışığı gördüğüm için önümdeki araçlar da durduğu için ‘niçin gitmiyor?’ diye korna çaldım. Geri vitese takıp, aracın sağından geçerek sola döndüm. Bariyerlerin birini geçip, tren yoluna vardığımda da treni görmedim. Işık da görmedim, ikaz seslerini duymadım. Gözümü açtığımda, kaza yaptığımı anladım” dedi.

“ŞİKAYETE KARŞIN MİSYONDAN ALINMADI”

Raporda ayrıyeten davacı avukatlarının tabirlerine de yer verildi. Servis sürücüsü Bilal Küllü hakkında daha evvel de aracı süratli kullandığı ve trafiği tehlikeye attığı için şikayetleri olduğunun açıklandıği sözde şunlar denildi:

“Kazada toplam 7 kişi vefat etmiş, 6 kişi de yaralanmıştır. Kuşkulu şoför treni gorebilecek ve duyabilecek pozisyondadır. Bilal Küllü, çalıştığı firmanın yetkililerine ve aracı işletenlere, trafik kurallarına riayet edilmediği, aracı süratli kullandığı ve trafiği tehlikeye atması sebebi ile şikayet edilmiştir lakin ilgililer misyondan almadıkları için sorumludurlar.”

Minibüs şoförü Bilal Küllü

“BARİYER KOLLARI YOLU KAPATACAK UZUNLUKTA DEĞİL”

Raporun sonuç kısmında ise kazanın meydana geldiği hemzemin geçitteki bariyer kollarının yolu tam kapatacak uzunlukta olmadığına dikkat çekildi.

Raporda, “Tüm ihtar ve ikaz işaretleri ile bariyer kolları mevcut ve çalışır durumda bulunmasına karşın, bariyer kollarının uzunluğunun yetersiz olması, şoförün kapalı bariyerden geçebilmesine imkan sağlamıştır. Müdafaa sistemi olmakla birlikte engellemede yetersizlik olduğu için, TCDD işletmesinin tedbir eksikliği niçiniyle kazanın oluşumunda tali kusurlu olduğu” denildi.

MAKİNİSTLER KUSURLU BULUNMADI

Makinistler Yeşilmen ve Dinç’in kusurlu bulunmadığı raporda, “Abidin Yeşilmen ve Ali Dinç isimli makinistlerin idaresinde Çorlu-Çerkezköy istikametinde seyir halinde olan Kapıkule-Halkalı yük treninin çarpma noktası ve durma arası dikkate alındığında, tren suratının ve fren aralığının uygun olduğu, makinistler geçide yaklaşınca sirenle de ihtar yapmaları niçiniyle kazayı önlemek için alabilecekleri ayrıca bir tedbir olmadığından, makinistlere atfı kabil kusur bulunmadığı” değerlendirmesi yer aldı.

ŞERİT ÇİZGİLERİNİN SİLİK OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

Kazanın meydana geldiği kara yolunda şerit çizgilerinin silik olduğuna ve refüj bulunmadığına dikkat çekilen raporda, “İlgili kara yolu incelendiğinde, kara yolunda şoförlerin emniyetli seyrini sağlayacak donanımların eksik olduğu, şerit çizgilerinin silik olduğu, orta ayırıcının (refüj) olmadığı görülmektedir. Ayrılan orta yolda refüj tesis edilseydi; bariyer kolu kısa bile olsa, kara yolu şoförü bariyer kapalıyken bu yola geçemezdi.

Bu tip geçit yerlerinin düzenlenmesi ve tedbirlerin alınmasında; TCCD İşletmesi kadar kara yolundan sorumlu kurumların da tedbir alması gerekir. Bu kesitteki kara yolundan sorumlu kurum hangisiyse dikkatsizliği olması niçiniyle kazanın meydan gelmesinde tali kusurlu olduğu” denildi.

SÜRÜCÜNÜN YANILGILARI AYRINTILANDIRILDI

Servis sürücüsü Bilal Küllü’nün asli kusurlu bulunduğu raporda, şunlar kaydedildi:

“Şüpheli şoför Bilal Küllü servis minibüsünü kullanan bir sürücü olarak, aracını dikkatli kullanımı, sinyalin kendisine kırmızı yandığı yol kesitinde yeşil sinyali beklemesi, bariyeri kapalı olan ve ihtar sistemleri etkin olan geçide yaklaştığında, bu ihtarları dikkate alması ve sınırın geçişe uygun olduğu anda hemzemin geçidi kullanımı gerekirdi.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 76’ncı unsuruna göre; şoförlerin ışıklı yahut sesli ‘dur’ talimatına uyması ve demir yolu aracının yaklaşmadığından emin olduktan daha sonra geçmesi gerekirken, şoför Bilal Küllü’nün bu kuralı ihlal ettiği ve tren hemzemin geçide yaklaşmaktayken hatta girerek kazanın meydana gelmesinde tesirli olduğu için asli kusurlu olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır.”