‘Tosuncuk’tan ‘bank’ savunması: Logoda inek var, banka demek saçma

Samuag

New member
Çiftlik Bank davasının tutuklu sanığı Mehmet Aydın, ‘bank’ ismini müsaade almadan kullandığı sebebi öne sürülerek 3 yıl mahpus istemiyle yargılandığı davada hakim karşısına çıktı.

Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Mehmet Aydın, Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan Ses ve İmajlı Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) bağlandı.

Uruguay’dan iade süreçlerinin tamamlanması beklenen firari sanık Fatih Aydın ise duruşmada yer almadı. Duruşmada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu avukatları ve Mehmet Aydın’ın avukatı da hazır bulundu.

“ÇİFTLİK BANK İSMİ İÇİN ONAY ALDIM”

Mehmet Aydın savunmasında evvelki sözlerini yine ettiğini belirterek “Fame Game Softwar Ltd. Şti. ağabeyim ve bana aittir. Başka iki şirket yani Fame Game Hayvancılık ve Tic. Şirketi ve Çiftlik Bilgi Süreç Bilişim Tarım Hayvancılık Tic. Ltd. şirketi bana aittir. Ağabeyim hiç bir şirketin faaliyetine katılmamıştır” dedi.

Ağabeyinin kendisine yardımcı olduğunu söyleyen Aydın, “Ben çiftlik eserleri üretmek istiyordum. Bal, süt, tereyağı üzere eserler bir ortada üretileceği için ‘Çiftlik Bank’ ismini düşündüm. Patent Enstitüsü’ne başvurdum ve ‘Çiftlik Bank’ ismi için onay aldım” diye konuştu.

“ÇİFTLİK BANK İSMİNİ TEK BAŞINA HİÇ KULLANMADIM”

Banka olabileceğine yönelik yanlış anlaşılmalar olmasın diye kullanıcı kontratına ‘Çiftlik Bank bir banka değildir’ halinde açıklama eklediğini belirten Aydın, şunları söylemiş oldu:

“Ayrıca Çiftlik Bank ismini tek başına hiç kullanmadım. Örneğin Çiftlik Bank yazdığımda yanına şarküteri ibaresini de ekledim. 130 tane şarküteri açtım, kahvaltı salonu da açtırdım. İsim hakkı kullanırdım fakat bunlarda Çiftlik Bank ibaresini tek başına kullanmadım.”

“TELEVİZYONDA OYUN REKLAMI YAPTIRMADIM”

Aydın, Çiftlik Bank ismiyle açtığı oyun sitesinde ödünç alma, para ve faiz verme üzere süreçlerde bulunmadığını argüman ederek savunmasını şöyle sonlandırdı:

“Hizmet bedeli olarak fatura kesiyorduk. Parayı evvel benim siteme yatırıyorlardı, karşılığında da oyun altını alıyorlardı. Ben reklamlarda yanlış anlaşılacak izlenimler bırakmadım. Yaptığım televizyon reklamlarında süt, bal ve tereyağı üzere eserler ön plana çıkarıldı. Televizyonlarda oyun reklamı da yaptırmadım, yalnızca çiftlik eserleri reklamı yaptırdım. Türkiye’nin 8 farklı bölgesinde tesis açıldı. Açılan bu tesislerde de Çiftlik Bank ismini tek başına kullanmadım.”

“SUÇLAMAYI KABUL ETMİYORUM”

‘Çiftlik Bank Süt Ürünleri’ halinde isimler kullandığını belirten Aydın, “Çiftlik Bank’ın logosunda inek figürü vardır, buna bakıp da bir insanın banka çıkarımını yapması saçmadır” dedi.

Sanık Aydın, “Türkiye’de bank ibaresini kullanan bir fazlaca şirket vardır. Kullandığım ibare banka değil, banktır. Öteki şirketler hakkında dava açılması gerekmektedir. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” tabirlerini kullandı.

“SUÇUN MADDİ ÖGELERİ OLUŞMUŞTUR”

Sanık avukatı sonrasındasında yazılı beyan sunacağını söylemiş oldu. BDDK avukatı da şikayetlerinin devam ettiğini belirterek “Banka sözünün kullanılması 5411 Sayılı Yasa kapsamında kabahatin oluşması için kafidir. Kabahatin maddi ögeleri oluşmuştur” dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Orta sonucunı açıklayan mahkeme, Uruguay’dan iadesi beklenen firari sanık Fatih Aydın hakkında yakalama buyruğunun infazının beklenmesine karar verdi. Çiftlik Bank’a dair televizyon reklamlarının içeriklerinin temini için ilgili televizyon kurumlarına müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

1 YILDAN 3 YILA KADAR MAHPUS İSTEMİ

İddianamede sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın’ın ‘5411 Sayılı Bankacılık Kanununa Aykırılık’ kabahatinden farklı ayrı 1 yıldan 3 yıla kadar mahpus cezasıyla cezalandırılması isteniyor.