THY uçağında doğum gerçekleştiren Türk beyin cerrahının başarılı müdahalesi ABD basınında

Samuag

New member
Türk Hava Yollarının (THY) İstanbul-Chicagoseferini yapan uçağında Faslı gebe yolcunun doğumunu gerçekleştiren beyin cerrahı Op. Dr. Feridun Kubilay, başarılı müdahalesinin ABD ve biroldukça ülkenin gazete manşetlerinde yer almasından büyük gurur duyuyor.

Beyin cerrahı Op. Dr. Feridun Kubilay, ABD’de okuyan çocuklarını görmek için bindiği THY’nin İstanbul-Şikago seferini yapan uçakta gerçekleşen doğuma ait, açıklama yaptı.

Uçakta, Faslı bir anne adayının rahatsızlandığının fark edilmesi üzerine THY uçuş gruplarının anons yaptığını anlatan Kubilay, hanımın yanına birinci gittiğinde karın ağrısı ya da apandisit şikayeti olduğunu düşündüğünü söylemiş oldu.

Feridun Kubilay, kelamlarına şu biçimde devam etti:

“Faslı anne adayının durumunu görür görmez, eşiyle İngilizce bağlantı kurdum. Baba adayı bana eşinin gebe olduğunu aktardı. Evvel hostesler, akabinde kaptan gelip durumu anlamaya çalıştı. Doğum hadisesinin tıbben başladığını görür görmez doğumu yaptırabileceğimi söylemiş oldum ve THY hosteslerinden, uçağın kuyruk kısmında bir alan açmalarını istedim. Sağ olsunlar her söylemiş olduğimi adeta bir sıhhat takımı ciddiyetiyle uyguladılar. Ben de öğrencilik senelerımdan unutulmaya yüz tutan detaylarımi sergilemeye çalıştım.

Uçak, Danimarka’nın Kopenhag kenti civarlarında seyrine devam ederken, fazlaca şükür doğumu gerçekleştirdik. Bebeği kucağıma alıp ağlama sesini duyduğumda dünyalar benim oldu. Zira 10 bin metre yükseklikte doğum muhakkak riskleri de kendi ortasında barındırıyor. sonrasındasında göbek kordonu kabin amiri Gülderen Doğu tarafınca kesildi. Doğum epey şükür muvaffakiyetle gerçekleşti. İş başa düştü. Daha evvel böle bir tecrübem olmamasına karşın muvaffakiyetle operasyonu tamamladık.

BEBEĞE ‘MEHDİ’ İSMİ VERİLDİ

doğumun gerçekleşmesinin akabinde Şikago’ya varmalarına 8 saat daha kaldığını, bu süreçte anne ve bebeğin durumlarının uygun olduğunu, denetimlerini de kendisinin yapacağını kaptan pilota ilettiğini anlatan Kubilay, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Doğumdan daha sonra da saat başı anne ve bebeğin sıhhat durumlarını denetim ettim. Öbür bir kente inmeye gerek kalmadan doğum gerçekleştiği için hayli memnun olduk. Faslı baba çocuğa benim ismini vermek istedi lakin ben ismimin söyleminin güç olduğunu söylemiş oldum. Bebeğin isminin ne olacağına, anne ve babanın kendilerinin karar vermesini istedim. Bebeğe babası, ‘Mehdi’ manası taşıyan Almahtı ismini verdi. Çok sevindik. ondan sonrasında uçak muvaffakiyetle Şikago’ya indi.”

“HAVALİMANINDA HÜKÜMDARLAR ÜZERE KARŞILANDIM”

Kuleye doğum hadisesinin bildirilmesinin akabinde sıhhat takımlarının Şikago’daki havalimanı pistinde hazır beklediğini aktaran Kubilay, sıhhat gruplarının kendisini kutladıktan daha sonra anne ve bebeği ambulansla hastaneye götürdüklerini söylemiş oldu.

Kubilay, “Havalimanında hükümdarlar üzere karşılandım. Pasaport polisi ve tüm vazifeliler beni tebrik etti. Değerli olan o anlarda anne ve bebeğin sağlıklı bir biçimde emin ellere teslim edilmesiydi. daha sonra ABD ulusal basını başta olmak üzere gazetelere manşet oldum. Benimle röportaj yaptılar sağ olsunlar. Artık burada da sokakta bakılırsanler fotoğraf çektirip benimle konuşuyor. Bu mesleğimizin en hoş mükafatı sanırım.” formunda konuştu.

Bir gün doğumunu gerçekleştirdiği Almathı ile müsabakası durumunda ne konuşacaklarının sorulması üzerine hekim Kubilay, “Önce bu biçimde bir dünyaya geldiğin için memnun musun sorusunu sorardım.” diye karşılık verdi.