Sürdürülebilir kalkınma için 17 amaç

Professional

New member
Gelir adaletsizliği, iklim krizi, eğitimdeki fırsat eğitsizliği, barınma ve toplumsal sıkıntılar. Hepsi son devirde tüm dünya insanları için gitgide daha da büyüyen sorunlar haline geldi. Toplumsal problemlerin yanında süratle artan çevresel felaketler de beşerler için hayatın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Bu mevzuda devletlere, şirketlere ve tüketicilere büyük roller düşüyor. Bilhassa ormansızlaşma, etrafın kirletilmesi, gelir dağılımı, çok betonlaşma, karbon salınımı, eğitim ve adalet üzere konularda adım atılmazsa daha sıkıntı günler bizi bekliyor.

AKSİYON DAVETİ

Birleşmiş Milletler (BM) tarafınca belirlenen ve sürdürülebilir kalkınma gayelerinde bir yol haritası çizen 17 unsur de tüm bunlar için elzem. Sürdürülebilir Kalkınma Emelleri da (SKA), öbür bir deyişle Global Maksatlar, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegeni korumak ve tüm insanların barış ve refah ortasında yaşamasını sağlamak için üniversal hareket daveti olarak nitelendiriliyor.

REHBERLİK EDİYOR

UNDP tarafınca paylaşılan bilgilere bakılırsa, SKA’lar, gelecek jenerasyonlar için hayatı sürdürülebilir formda uygunlaştırmak için, bugünden gerçek seçimleri yapacak biçimde iştirak ve pragmatizm ruhuyla yürüyor. Tüm ülkelere, kendi evvelarine ve dünyanın karşı karşıya olduğu etraf sıkıntılarına uygun olarak benimseyecekleri açık rehberlik ve gayeler sağlıyor. Yoksulluğun kök niçinlerine inerek hem beşerler tıpkı vakitte gezegenimiz için olumlu değişiklik yapmak üzere insanları birleştiriyor. UNDP Lideri Helen Clark da “2030 Gündemi’ni desteklemek UNDP’nin birinci önceliğidir” tabirlerini kullanıyor.

‘HERKESİN İŞTİRAKİNE MUHTAÇLIĞIMIZ VAR’

Bİrleşmİş Milletler’in öncü kalkınma ajansı olan UNDP, 170’ten çok ülke ve bölgede çalışmalar yapıyor. 2016’da yürürlüğe giren Sürdürülebilir Kalkınma Emelleri da 15 yıl boyunca UNDP siyasetine ve finansmanına rehberlik edecek. UNDP, “Stratejik planımız yoksulluğun azaltılması, demokratik yönetişim ve barışı yapılandırma, iklim değişikliği ve afet riski, ve ekonomik eşitsizliği içeren temel alanlara ağırlaşmıştır. UNDP, hükümetlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı kendi ulusal kalkınma planları ve siyasetlerine entegre etmelerine takviye sağlar. Gelecek kuşaklara daha yeterli bir gezegen bırakmak maksadıyla Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın gerçekleştirilmesi için hükümetler, özel bölüm, sivil toplum ve vatandaşların iştirakine muhtaçlığımız var” diyor.

1- Yoksulluğa son

2- Açlığa son

3- Sıhhat ve kaliteli ömür

4- Nitelikli eğitim

5- Toplumsal cinsiyet eşitliği

6- Pak su ve sanitasyon

7- Erişilebilir pak güç

8- Beşere yakışır iş ve ekonomik büyüme

9- Sanayi, yenilikçilik ve altyapı

10- Eşitsizliklerin azaltılması

11- Sürdürülebilir kentler ve topluluklar

12- Sorumlu üretim ve tüketim

13- İklim hareketi

14- Sudaki hayat

15- Karasal ömür

16- Barış, adalet ve kuvvetli kurumlar

17- Gayeler için iştirakler

GELECEK KUŞAKLARI DÜŞÜNEREK ÜRETMEK

Sürdürülebilirlik, tarif olarak, üretim ve çeşitliliğin devamlılığı sağlanırken insanlığın hayatının daimi kılınabilmesidir. Öbür bir tabirle, kendi gereksinimlerimizi, gelecek jenerasyonların gereksinimlerinden ödün vermeden karşılayabilmemizdir.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’DA REKABET GÜCÜ İÇİN PROJE

UNDP’nin Türk hükümetine verdiği proje bazlı dayanak, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri üzere dezavantajlı bölgelerin bilhassa rekabet gücünü arttırmayı amaçlıyor. Bölgedeki rekabet gücünün, bilhassa organik tarım, turizm ve yenilenebilir güçler konusunda verilen teknik dayanaklarla sağlanması amaçlanıyor. Cinsiyet eşitliği, bu programların her vakit en kıymetli bileşeni. hem de gençlerin sosyo ekonomik problemlerine da özel bir değer veriliyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Gayeleri, 2012 yılında Rio de Janeiro’da toplanan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda doğdu. Hedef, dünyamızın karşı karşıya olduğu acil çevresel, siyasi ve ekonomik problemleri ele alan üniversal amaçlar kümesi oluşturmak. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, onur kırıcı yoksulluğu ortadan kaldırmak üzere 2000 yılında global seferberlik başlatan Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin yerini aldı. BKH’ler, öteki kalkınma evvelarinin yanı sıra, çok yoksulluk ve açlığı ortadan kaldırma, ölümcül hastalıkları tedbire ve tüm çocukların ilköğretim görmesini sağlamaya dönük, üzerinde kozmik uzlaşma olan, ölçülebilir amaçlar koymuştur.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, 2015 yılında Paris İklim Değişikliği Konferansı COP21’de varılan tarihi mutabakat ile tıpkı periyoda rastlamıştır. Mart 2015’te Japonya’da imzalanan Afet Riskinin Azaltılması için Sendai Çerçevesi ile bir arada bu mutabakatlar, karbon emisyonlarını azaltmak, iklim değişikliği ve doğal afet risklerini yönetmek ve mümkün bir krizden daha sonra bir daha ayağa kalkmak için ortak standartlar ve ulaşılabilir maksatlar kümesi sağlıyor.