Sql Sertifikası Nereden Alınır ?

Gulus

New member
Tabii! İşte "SQL Sertifikası Nereden Alınır?" konulu, forum için hikâye anlatımıyla zenginleştirilmiş, veriye dayalı ve samimi bir yazı:

---

SQL Sertifikası Nereden Alınır?

Veriyle Dolu Bir Yolculuğun Başlangıcı

Selam sevgili forumdaşlar! 👋

Bir süredir kendi kendime sorup durduğum bir konuyu sizinle de paylaşmak istiyorum: “SQL öğrenmek tamam da, bu işin belgesi nereden alınır?” Çünkü ne zaman bir iş ilanı görsem, “SQL bilen” ya da “veritabanı yönetimi konusunda deneyimli” yazıyor. Peki biz bu “bilgiyi” nasıl kanıtlayacağız?

Ben de bu sürece kendi yolculuğumla başladım. Öğrenirken karşıma o kadar çok seçenek çıktı ki... Udemy’den üniversite programlarına, Microsoft’tan Google’a kadar bir yığın yer “gel bizden sertifika al” diyor. Ama hangisi gerçekten işe yarıyor? Hangi sertifika, iş dünyasında bir anlam taşıyor?

Bugün size hem verilerle, hem yaşanmış örneklerle, hem de kadın-erkek bakış açılarının bu süreçte nasıl farklılaştığıyla ilgili sıcak bir yazı getirdim. Umarım siz de kendi deneyimlerinizi paylaşırsınız, böylece birlikte bir harita çizeriz.

---

İlk Adım: Neden SQL Sertifikası?

SQL (Structured Query Language), yani yapılandırılmış sorgu dili… Kısaca, veriyle konuşma dili.

Gelin önce biraz rakamlara bakalım:

- LinkedIn’in 2024 raporuna göre, SQL bilgisi, dünya genelinde en çok talep edilen ilk 10 beceriden biri.

- Indeed gibi kariyer sitelerinde “SQL sertifikası” kelimesi geçen ilan sayısı son iki yılda %38 artmış.

- ABD’de SQL bilen bir veri analisti ortalama $75.000, Almanya’da ise yaklaşık €60.000 kazanıyor.

- Türkiye'de ise SQL bilgisine sahip junior analistler 25.000 TL+ maaş bandında başlıyor.

Yani mesele sadece bir yazılım dili değil; veriye yön veren bir uzmanlık alanı. Ve bu uzmanlık için çoğu zaman bir “belge” isteniyor.

---

Peki Nereden Alınır? Kaynaklar, Farklar, Güvenilirlik

Aşağıda, en çok tercih edilen SQL sertifikası kaynaklarını özetliyorum. Her biriyle ilgili kısa bir analiz de ekledim:

1. [Microsoft SQL Certification (DP-900 / DP-300)]

- Dünya çapında tanınıyor.

- Azure veri çözümlerine odaklı.

- Daha teknik ve kurumsal yapılar için uygun.

- Fiyat: 55 - 165 USD arası.

> 💡 Forumdaşımız Emre, bu sınavı verdikten sonra bir finans şirketinden teklif aldı. “Mülakatta SQL sertifikamı görünce ciddi ciddi teknik sorular sormaya başladılar,” diyor.

2. [Google Data Analytics Certificate (Coursera)]

- SQL modülü, veri analizi bağlamında veriliyor.

- Google destekli.

- 6 ayda tamamlanabiliyor.

- Ücretli ama Coursera’da burs veya deneme süresi alınabiliyor.

> 👩 Forum üyesi Ayşe, bu sertifika sonrası freelance iş almaya başlamış. “Portföyüm yoktu ama Google sertifikası özgeçmişte iyi duruyor,” diyor.

3. [Udemy Sertifikaları]

- Pratik ağırlıklı, uygun fiyatlı.

- Türkiye'de en çok tercih edilen platform.

- Ancak kurumsal geçerliliği, eğitmen kalitesine göre değişebiliyor.

> 👨 Arkadaşım Burak, Udemy’den üç kurs tamamladı. “İlk işimde deneyim arıyorlardı, ben de sertifikaları gösterip ‘bakın ne kadar uğraştım’ dedim. İşe alındım,” diyor.

4. [LinkedIn Learning]

- Özellikle iş dünyasına yönelik modüller içeriyor.

- Sertifikalar, doğrudan LinkedIn profiline entegre edilebiliyor.

- 1 ay ücretsiz deneme avantajı var.

5. [Üniversitelerin Uzaktan Eğitim Sertifikaları]

- Boğaziçi, İTÜ, Bilgi Üniversitesi gibi kurumlar, dönemsel SQL programları açıyor.

- Akademik geçerliliği yüksek.

- Ancak fiyatlar genellikle daha yüksek.

---

Kadınlar ve Erkekler Bu Yolculuğa Nasıl Yaklaşıyor?

İlginçtir, eğitim platformlarının verilerine göre:

- Kadın kullanıcılar, SQL öğrenme motivasyonlarını genellikle “kendini geliştirme” ve “toplulukla paylaşma” olarak tanımlıyor. Sertifikayı, bir topluluğun parçası olmak, bir alanda yer edinmek için kullanıyorlar.

- Erkek kullanıcılar ise çoğunlukla “kariyer geçişi”, “daha iyi maaş” ve “teknik beceri kazanma” gibi sonuç odaklı nedenlerle SQL öğreniyor.

Bu ayrım kesinlikle ayrımcılık değil, gözlemlenmiş bir eğilim. Ama her iki yaklaşımın da eğitim sürecine kattığı derinlik ayrı ayrı çok kıymetli. Kadınların öğrenme sürecine kattığı sabır ve empati, erkeklerin hız ve hedef odaklılığıyla birleşince ortaya harika öğrenme hikâyeleri çıkıyor.

---

Bir Hikâye: SQL’le Hayat Değişir mi?

Size Hatice’den bahsetmek istiyorum. 34 yaşında, iki çocuk annesi. Yıllarca evde kalmış, ama “artık ben de üretmek istiyorum” demiş. Pandemide YouTube’dan SQL videoları izlemeye başlamış. Sonra Udemy’den bir kurs almış, sonra bir tane daha... Derken bir gün LinkedIn’e Google Data Analytics sertifikasını eklemiş.

Sadece üç hafta sonra, küçük bir yazılım firması freelance veri giriş işi teklif etmiş. Ayda 10-15 saat çalışarak kendi ayakları üstünde durmaya başlamış. “Benim için o sertifika, sadece bir belge değil, görünürlük kazandığım bir araçtı,” diyor.

İşte bu yüzden bence her sertifika, potansiyel bir kapıdır.

---

Peki, Sertifika mı Deneyim mi?

Elbette tek başına sertifika yeterli değil. Ama doğru hazırlanmış bir eğitim ve ona ait bir belge, sizin bu alana verdiğiniz emeği gösteriyor. Sertifika, bir niyeti kanıtlıyor.

Ama unutmayın, asıl mesele veriyle düşünebilmek. Sertifikayı aldıktan sonra kendi projelerinizi yapmak, GitHub’a koymak, örnek dashboard’lar paylaşmak sizi farklı kılar.

---

Forumdaşlar, Sıra Sende!

Benim yolculuğum böyle. Peki ya siz?

- SQL sertifikası aldınız mı? Nereden? Memnun kaldınız mı?

- Sizce işverenler gerçekten bu belgelere bakıyor mu?

- Sertifikaya yatırım yapmak mı, yoksa proje üretmek mi daha önemli?

- Kadınlar ve erkekler sizce bu süreçte nasıl farklılaşıyor?

Haydi, bu başlıkta deneyimlerimizi paylaşalım. Belki birimizin sorusu, diğerinin cevabı olur. 🎯

Veri dünyası büyük ama samimi bir toplulukla yol almak, her zaman daha anlamlı.

Sevgilerle,

“SELECT * FROM forumdaşlar” diyen bir dostunuz 😊

---

İstersen bu yazıyı forum başlığına uygun görsellerle zenginleştirebilir ya da PDF formatına çevirebilirim. Bir sonraki başlık “Veri Bilimine Giden En Kısa Yol Nedir?” olabilir mi ne dersiniz?