Son dakika… Türkiye iktisadından büyük atak! Büyüme ve ihracatta rekor üstüne rekor

Professional

New member
Türkiye kuvvetli dinamiği, jeopolitik pozisyonu ve etkin iş gücü ile biroldukca alanda başarılara imza atmaya devam ediyor. Koronavirüs pandemisi devam ederken biroldukca gelişmiş ülkeyi geride bırakarak rekor büyümeye ulaşan Türkiye, ihracat alanında da süratli atılımlarla büyük kazanımlar elde etmeyi sürdürüyor.

Dünyanın yıldızı parlayan ülkeleri içinde yer alan ve her geçen gün gelişmesini katbekat artıran Türkiye iktisadı 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21.7 oranında büyüme kaydetti. Bu büyüme sayısı ile bir arada OECD ülkeleri içinde Türkiye İngiltere’nin akabinde ikinci sıraya yerleşmiş oldu.

Birfazlaca finans ve kredi derecelendirme kuruluşu ise Türkiye’nin büyüme sayılarına yönelik kestirimlerini üst istikametli güncelledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s 2021 yılı büyüme iddiasını yüzde 5’ten 6’ya yükseltirken JP Morgan yüzde 8.4’e, Goldman Sachs ise yüzde 9.5’e çıkardı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: EN SÜRATLİ BÜYÜYEN 2’NCİ İKTİSAT OLDUK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Subay ve Astsubay Mezuniyet Töreni’nde büyüme sayılarına yönelik değerli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye iktisadı büyüme trendini devam ettiriyor. Bugün açıklanan 2. çeyrek sayısı ise Türk iktisadının dinamizmini gücünü bir sefer daha ispat etmiştir. Türk iktisadı 2 çeyrekte 21,7 büyüyerek dünyada en süratli büyüyen 2. iktisat oldu. Bu büyüme verisi Türkiye’nin üretim ülkesi olduğu bir kere daha ortaya koymuştur. Sanayi üretimimizi aylık olarak 14 ayda 13 kez artmış bulunmasına bilhassa dikkat çekiyorum” dedi.

DÜNYA İKTİSADI KÜÇÜLÜRKEN TÜRKİYE BÜYÜDÜ

Koronavirüs pandemisinin yarattığı olumsuz hava dünya iktisadını küçültürken 2020 yılında Türkiye iktisadı yüzde 1.8 oranında büyüme göstermiş ve G20 ülkeleri içinde da ikinci sıraya yerleşmişti.

İHRACATTA REKOR ÜSTÜNE REKOR

Süratli büyüyen ve gelişen iktisat ile bir arada ihracatta da büyük muvaffakiyetler kaydedilmeye devam ediliyor. Her geçen ay rekor kıran ihracat sayıları Ağustos ayında da kuvvetli seyretti ve 19 milyar dolara ulaştı. 1 yıllık mühlet ortasında de ihracat 207 milyar doları aşmış oldu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş “İhracatımız geçtiğimiz yılın ağustos ayına bakılırsa yaklaşık yüzde 52’lik artışla 18,9 milyar düzeyinde gerçekleşmiştir. Memnuniyetle söz etmek isterim ki bu sayı ile en yüksek ağustos ayı ihracat sayısına ulaşmış bulunuyoruz. Ayrıyeten, son 12 aylık ihracat kıymetimiz de 207,5 milyar dolar ile yeni bir cumhuriyet rekoru kırmayı başarmıştır” açıklamasını yaptı.

PETROL ÜRETİMİNDE ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Türkiye Petrolleri Anonim Paydaşlığı (TPAO) birinci altı ayda üretilen 11 milyon 725 bin varilin, 8 milyon 900 bin varilini üretirken, yurtiçi ham petrol üretiminin yüzde 75’ini gerçekleştiriyor. TPAO bu yılın mayıs ayında Diyarbakır’daki Akoba-1 kuyusundan 2 bin 800, Yenişehir-1 kuyusundan 3 bin ve Kırklareli’ndeki Misinli-2 kuyusundan günlük bin varil petrol üretmeye başladı. 3 yeni kuyudaki petrol üretimi günlük 6 bin 800 varilin üzerine çıktı. TPAO’nun 2021 yılı yurtiçi günlük üretim ortalaması ise yaklaşık 54 bin varil düzeylerindeyken, son aylarda gerçekleştirilen keşiflerle günlük üretim ortalaması 61 bin varillerin üzerine çıktı. Yurt içi petrol üretim ölçüsü son 3 yılda yüzde 35 oranında arttı.

KARADENİZ’DEN MÜJDELİ HABERLER GELİYOR

Karadeniz’de keşfi gerçekleştirilen ve sondajlarına devam edilen petrol ve doğal gaz arama süreçleri son hız devam ediyor. Türkiye, Karadeniz’de kendi araştırma ve sondaj gemileriyle 540 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfini gerçekleştirmişti. Sondaj gemileri yeni alanlarda çalışmalarına devam ederken ilerleyen günlerde yeni muştuların gelebileceği de belirtiliyor.

: İlginizi Çekebilir

• Taliban’a soğuk duş! Resmen kapıyı kapattılar…
  • Çatışmalar şiddetlendi! İşte son durum…
  • 6 Eylül alarmı: Mecburî oluyor