Soma davasında karar günü 16 Haziran

Samuag

New member
Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasına ait Yargıtay’ın bozma sonucunın akabinde 4 sanığın yargılanmasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Şehit madencilerin yakınları ve avukatlar, mahkeme salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezine, kimlik denetimi ile alındı.

Bozma sonucu daha sonrasında görülen ikinci duruşmaya sanıklar Can Gürkan, SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 24 Mayıs’taki duruşmada madenci yakınlarının avukatlarının “reddi hakim” talebi kabul edilmemişti. Bir üst mahkeme olan Manisa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşınan birebir talep buradan da reddedildi.

Madenci yakınlarının avukatları, tutuklu avukat Selçuk Kozağaçlı’nın SEGBİS yoluyla duruşmada mağdurlar ismine savunma yapmasını talep etti. Mahkemeye heyeti talebi kabul etmedi.

ondan sonrasında mağdur avukatları da mahkeme heyetinden sanıklar hakkında “bilinçli taksirle vefata niye olma” kabahati yerine “olası kasttan vefata niye olma” cürmüyle karar vermesini beklediklerini lisana getirdi.

Kelam alan madenci yakınları mahkeme heyetinden adil bir karar vermesini temenni ettiklerini tabir etti.

Tutuksuz sanık Can Gürkan ailelerin acısını anladığını belirterek, “Ben hayatta kimseye kötülük yapmadım. Hakkımda tutuklama sonucu çıktığını öğrendikten daha sonra Soma’ya gelerek teslim oldum. 2 yıl boyunca olmayan bir yangını bildiğim argümanıyla ortada kanıt olmamasına karşın tutuklu kaldım. daha sonrasında yangın olmadığı ortaya çıktı.” dedi.

Sahibi olduğu maden ocağından gelen yatırım taleplerini geri çevirmediğini vurgulayan Gürkan, şunları kaydetti:
“Teknolojik yatırımlar yapmamakla suçlandım. Teknik konulardan epeyce anlamadığım için hiç bir karara da onay vermedim, sonucu çalışanımız uzman işçiye bıraktım. 2010 yılında askerden döndükten daha sonra madende olağanda standardın altında olsa metan olduğunu söylemiş olduler. Korktum ve çabucak işletmeye geldim. Oradaki mühendisler çalışılabileceğini söylemelerine karşın kapatmalarını söylemiş oldum. 20-30 yıllık mühendisler bana sorunun olmadığını söylemiş olduler.
En başından beri palavra konuşmadığım için rahatım. Havalandırma talep edildiğinde 1 milyon 800 bin euro bedelinde makine aldık. Hatta bir gün niye gaz maskesi yerine oksijen maskesi kullanmadığımı sormuştum. Bana gaz maskesinin daha uzun mühlet kullanıldığını söylemiş olduler. Buna karşın oksijen maskesi de aldım.”

Gürkan’ın tabiri sırasında madenci aileleri reaksiyon gösterdi.

Mahkeme lideri, öbür sanık avukatlarının taleplerini dinledikten daha sonra, davayla ilgili sonucu mahkeme heyetiyle oylamak üzere duruşmayı 16 Haziran’a erteledi.

DURUŞMA daha sonraSI AÇIKLAMA

Duruşmanın akabinde mahkeme salonu önünde gazetecilere açıklama yapan CHP Küme Başkanvekili Özgür Özel, mahkemenin “Olası kasıttan” ceza vermediği takdirde TBMM’de TCK’nin 21. hususunun 2. fıkrasının değiştirilmesi için kanun teklifi vereceklerini söylemiş oldu.

Karar için 16 Haziran’ı bekleyeceklerini aktaran Özel, “Herkesi bir daha duruşmayı takip etmeye ve Soma için adalet beklentimizi yükseltmeye davet ediyoruz. Hakim nasıl karar verecek. Aileler, anneler, eşler herkes muhtemel kastı bekliyor. Alışılmış yasa ile yargı içinde kuvvetler ayrılığı var. Ben mahkemenin nasıl bir karar vereceğini telkin edemem.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Soma’da 13 Mayıs 2014’te, 301 maden emekçisinin mevti, 162’sinin faydalanmasıyla sonuçlanan facianın akabinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ İdare Şurası Lideri Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Gerçek, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklanmıştı.

Açılan davada, tutuklu 5 sanık ile tutuksuz yargılanan vardiya amirlerinin “olası kasıtla öldürme” kabahatinden 301 sefer 20 yıldan 25 yıla, “neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” kabahatinden da 162 sefer, 2 yıldan 6 yıla kadar mahpusla cezalandırılmaları istenmişti.

Tutuksuz sanıklar hakkında ise “taksirle birden çok kişinin vefatıyla birden çok kişinin faydalanmasına niye olma” kabahatinden 2 yıldan 15 yıla kadar mahpus cezası istenirken, bunlardan 25’i hakkında da bu kabahatleri “bilinçli taksirle” işledikleri teziyle birebir aralıktaki cezanın üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep edilmişti.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığının, şirketlerin sahibi Alp Gürkan ile yöneticileri hakkında “bilinçli taksirle birden çok kişinin vefatına ve birden çok kişinin faydalanmasına niye olma” cürümlerinden açtığı dava da 2017 Ocak’ta ana davayla birleştirilmişti.

Davanın 11 Temmuz 2018’deki karar duruşmasında, 5 tutuklu sanığın 15 yıl ile 22 yıl 6 ay içinde değişen mahpusla cezalandırılmasına, 9 sanığın isimli denetim koşuluyla özgür bırakılmasına, 37 sanığın ise beraatine karar verilmişti.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, davada lokal mahkemenin 5 tutuklu sanığa verdiği 15 ila 22 yıl 6 ay içinde değişen mahpus cezalarını yerinde bulmuştu. Daire, şirketin idare konseyi lideri Can Gürkan’ın ise yurt dışı yasağı konularak tahliye edilmesine karar vermişti.

4 SANIK TEKRAR YARGILANIYOR

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 20 Ocak’ta lokal mahkemenin sonucuyla ilgili yaptığı temyiz incelemesinde Can Gürkan, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’un “bilinçli taksir derecesinde kusurları bulundukları” sebebi öne sürülerek haklarında verilen kararları bozmuştu. Haluk Evinç’in yargılanmasındaki eksiklerin giderilmesi gerektiğini de belirleyerek bir daha yargılanmasına hükmetmişti.

Şirketin idare konseyi liderinin da ortalarında bulunduğu 4 sanık, Yargıtay’ın bozma sonucunın akabinde 13 Nisan’da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde bir daha yargılanmaya başlanmıştı.