Sizce Bir Oyun Nasıl Olmalı? Oyuncuların Bir Online Oyundan Bekledikleri 9 Şey

Bakec

New member
Hangimiz vakit zaman gerçeklikten kaçıp kendimizi her şeyi ile şahane kurgulanmış sanal bir dünyanın kollarına atıp hayal ettiğimiz kişi olmak istemiyoruz ki? Online oyunlar bize tam da bu bahtı sunuyorlar. Pekala biz oyuncular olarak online oyunlardan öbür neler bekliyoruz?

1. Yaşayan Bir Dünya

Uçsuz bucaksız bir dünyaya adım attığınızı hayal edin, fakat etraf bomboş! Sizi sadece oyundaki NPC’lerin karşılaması beşere haliyle pek de keyif verecek bir oyun tecrübesi sunmaz. Oyuna girdiğiniz birinci andan itibaren bakılırsavleri için oradan oraya koşturan oyuncular, ittifaklara katılabileceğiniz klanlar ve ticaret için hazır bekleyen şahıslar beşere buranın gerçek bir alternatif dünya olduğunu hissettiren yegane şeylerdendir.

2. Çeşitlilik

Eee, olağan olarak ki karşılaşacağımız şeylerin de tekdüze olmamasını beklemek en doğal hakkımız. Oyunun 30. saatinde bile hala tıpkı düşmanın farklı rengini kesiyor olmak haliyle pek de keyifli bir durum değil.

3. Keyifli nazaranvler

Her oyuncu ‘git şuradan 10 tane çiçek topla’ yahut ‘bu mektubu falanca şahsa götür’ biçimi vazifelere alışıktır. Bu tekrar eden nazaranvler bir süre daha sonra en sabırlı oyuncuyu bile canından bezdirir. Üstelik daha iki dakika evvel koca bir düşman sürüsünü alt ettikten daha sonra insan haliyle postacılık da yapmak istemez. Bu sebeple bir online oyundaki misyon çeşitliliği de oynanış zevkine direkt tesir eden yegane ögelerdendir.

4. Keşif Hissiyatı

Oyun dünyası tek sonun hayalgücü olduğu bir alan. Oyuncular olarak bir oyun cihanına adım attığımızda o cihan bizi her şeyi ile içine çeksin isteriz. Her adımda keşfedilecek, merak edilecek bir şeylerin varlığı oyunu oynama zevkimizi kamçılar. Haliyle içi boş kalmış yahut dolu görünsün diye yüzeysel süslenmiş dünyalardansa dolu dolu ve incelikle dizayn edilmiş oyun kainatları daha epeyce aklımızı çeliyor.

5. Oynanışta Denge

Oyuna birinci adım attığımız çömez anlarımızdan tutun da oyun sonuna yaklaştığımız dakikalara dek istikrar her an fazlaca değerli. Bu istikrar problemi her alanda geçerli. Oyundaki pazar yerinden tutun da karakter sınıfları içindeki güç ve yetenek farkına kadar…

6. Hikaye

İyi bir öykü her vakit iş görür. oyuncuya kainatın incelikle işlendiğini hissettiren, oyunu oynamak için bizlere bir emel veren kıssa sıkıntısı hiç de yabana atılacak bir öge değil. Son devirde Rise Online World üzere sağlam örneklerini gördüğümüz bu öykü sorunu oyuncuyu bir şeye motive etmesi açısından da oldukça kıymetli.

7. Tertipli Güncellemeler

Yaşayan bir dünyaya şüphesiz ki tertipli müdahaleler kaide. Oyuna eklenecek yeni içerikler oynanış müddetini adım adım uzatırken oynanışta yapılacak iyileştirmeler ise oyun zevkini arttıran ögeler. Bunun yanında bir MMORPG’de az evvel bahsetmiş olduğumiz istikrar de bu nizamlı güncellemeler yardımıyla daima gözetilebilir.

8. Farklı Karakter Sınıfları

Ne demişler, her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Eee, her oyuncunun da bir oyun stili! Farklı yeteneklere sahip farklı sınıflar biz oyunculara kendimize en yakın hissettiğimiz karakteri oluşturma imkanı veriyor. Düzgünleştirme yetenekleri ile öne çıkan healer bir priest oluşturarak ekibinizin gözdesi olmayı da seçebilirsiniz, bir Attacker Warrior olarak tüm tehlikeler karşısında tek başına dikilebilme gücünü de.

9. Özelleştirme Seçenekleri

Başında saatlerimizi harcayacağımız bir dünyada daima gördüğümüz karakterimizin de şüphesiz zevkimize hitap etmesini isteriz. Silahlarından zırhına, dış görünüşünden aksesuarlarına kadar özelleştirebildiğimiz karakterler o basmakalıp ve tekdüze karakterler yanında olağan olarak ki birkaç adım öne çıkıyorlar.