Öznel tutum nedir ?

Sude

New member
** Öznel Tutum: Duyguların ve Düşüncelerin Harmanı**

**Giriş: Öznel Tutum Nedir? Gelin Birlikte Keşfedelim!**

Merhaba forumun renkli üyeleri! Bugün, herkesin biraz kafa karıştıran ama bir o kadar da eğlenceli bir konuyu açmak istiyorum: Öznel tutum! Hepimiz, her konuda “özel bir fikrimiz” olduğunu ve bu fikirlerin her zaman “bizim doğrularımız” olduğunu iddia ederiz, değil mi? İşte, öznel tutum tam olarak bunu anlatıyor. Kendi duygularımıza, düşüncelerimize ve inançlarımıza göre dünyayı algılamamızın bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Hadi gelin, biraz derinlemesine inceleyelim, bakalım bu “öznel tutum” nedir, nelerle karışır ve hayatımızda nasıl bir yer edinir?

Öznel tutumu anlatırken, biraz da eğlenelim; bu yazıda hem eğlenceli hem de bir o kadar derinlemesine bir inceleme yapalım. Erkekler hep çözüm odaklıdır, kadınlar ise her zaman duyguları ve insan ilişkilerini göz önünde bulundururlar. Hadi, her iki bakış açısını da konuşalım!

**Öznel Tutumun Temelleri: Duyguların ve İnançların Yansıması**

Öznel tutum, aslında en basit şekilde, bir kişinin herhangi bir şeye duyduğu kişisel görüş, yargı ve duygusal tepki olarak tanımlanabilir. Yani, bir durumu, olayı ya da kişiyi nasıl değerlendirdiğiniz tamamen sizin bakış açınıza, geçmiş deneyimlerinize, duygusal durumunuza ve genel inançlarınıza bağlıdır. Kısacası, bir olay, herkes için farklıdır çünkü herkes onu farklı bir şekilde algılar.

Mesela, diyelim ki bir arkadaşınızın doğum günü partisine gidiyorsunuz. Erkekler, genellikle oradaki tüm düzeni çözmeye çalışır, “Hangi oyun oynanacak, kim hangi sandalyeye oturacak, herkes nasıl eğlenir?” gibi düşüncelerle meşgul olabilirler. Kadınlar ise, “Hangi arkadaşlar birbirini daha iyi tanıyor? Aralarındaki ilişkileri nasıl geliştirebiliriz?” gibi daha sosyal ve ilişki odaklı sorular sorabilirler.

Bu örnek, öznel tutumun ne kadar kişisel ve farklı bakış açılarına dayalı olduğunu gösteriyor. Erkekler çözüm odaklıyken, kadınlar daha çok duygusal ve ilişkisel yönlere eğilirler. Ancak, her iki yaklaşım da birer öznel tutumun yansımasıdır.

**Öznel Tutumun Örneklerle Hayata Yansıması**

Şimdi, öznel tutumu daha iyi anlayabilmek için hayatımızda sıkça karşılaştığımız bir durumu ele alalım: Hava durumu! Bir arkadaşınızla dışarı çıkacaksınız ve hava çok soğuk, rüzgarlı. Kimi insan, bu durumu bir felaket olarak görüp, hemen içeri kaçmaya çalışırken (mesela “Kış geldi, bitti gitti yaz!” diye isyan eden biri), diğer bir kişi de durumdan hiç şikayetçi olmayabilir: “Brrr, bu soğuk hava ne güzel, bana hep rahatlık veriyor!”

İşte bu iki farklı reaksiyon, tamamen öznel tutumların bir sonucudur. Her biri aynı olaya farklı bir açıdan yaklaşmış ve aynı durumu farklı bir şekilde deneyimlemiştir. Öznel tutum, dışarıdaki dünyayı değil, iç dünyamızı yansıtır. Çevremizde gördüğümüz her şey, bir bakıma bizim gözlerimizle şekillenir. Kimi insan her zaman iyimser bakar, kimisi ise her şeyde olumsuzluk arar. İşte bu, tamamen öznel bir yaklaşımdır.

**Erkeklerin Öznel Tutumu: Çözüm Arayışı ve Stratejik Yaklaşım**

Erkeklerin genellikle daha çözüm odaklı ve stratejik bir bakış açısına sahip olduklarını söylemek çok yanlış olmaz. Öznel tutumları, daha pratik, daha sonuç odaklı olma eğilimindedir. Bir olayla karşılaştıklarında, çoğu zaman olayı analiz ederler, neyin yanlış gittiğine bakarlar ve en hızlı çözümü bulmaya çalışırlar. Bu da öznel tutumlarının bir yansımasıdır: Hızla çözüm bulma ve bir sorun karşısında stratejik bir yaklaşım geliştirme.

Diyelim ki bir erkeğin iş yerinde bir sorun yaşandı. O, genellikle bu durumu hemen çözme yoluna gidecek, “Hangi adımları izlemeliyim? Hangi kaynaklardan yararlanmalıyım? Sonuç ne olur?” gibi sorularla, durumu mantıklı bir şekilde ele alacaktır. Çoğu zaman erkekler, olayları mantık çerçevesinde değerlendirme eğilimindedir ve bu durum öznel tutumlarını belirler.

**Kadınların Öznel Tutumu: Duygusal Derinlik ve İlişki Odaklılık**

Kadınlar ise genellikle olayları daha duygusal ve ilişki odaklı bir şekilde değerlendirirler. Öznel tutumları, empati kurmaya, başkalarının hislerini anlamaya yönelik olur. Bir durumu analiz ederken, çevrelerindeki insanların ruh halini, ihtiyaçlarını, beklentilerini göz önünde bulundururlar. Özellikle de sosyal durumlar söz konusu olduğunda, kadınlar başkalarının nasıl hissettiğine, olayların arkasındaki duygusal dinamiklere odaklanma eğilimindedir.

Mesela, bir kadın bir arkadaşının dertleşmek istediğinde, olayı yalnızca yüzeysel bir şekilde dinlemekle kalmaz, aynı zamanda arkadaşının duygularını anlamaya çalışır, ona empati gösterir. “Senin bu durumda nasıl hissettiğini çok iyi anlıyorum” gibi cümleler, kadınların sosyal ilişkilerde nasıl daha derin bir bağlantı kurma amacı taşıdığını gösterir.

Kadınların bu empatik yaklaşımı, onların öznel tutumlarının önemli bir parçasıdır. Sosyal ilişkiler, kadınların kişisel bakış açılarını, duygusal tutumlarını şekillendirir. Onlar, başkalarına yardım etmekten keyif alır ve başkalarının dünyasına girmeyi severler.

**Sonuç: Öznel Tutum, Hepimizin Farklı Lensleri**

Öznel tutum, aslında bir tür “lens” gibidir. Hepimiz bu lensi farklı renklerle ve farklı şekillerle takarız. Erkekler genellikle olaya “pratik” bakarken, kadınlar “insan” yönüne odaklanır. Ama sonuçta, her birey bu dünyayı, kendine özgü bir şekilde yorumlar ve algılar. Kimi zaman duygusal, kimi zaman mantıklı ve çözüm odaklı bir bakış açısı geliştiririz.

Peki, öznel tutum hakkında sizin düşünceleriniz neler? Sizce insanın öznel tutumu, hayatındaki diğer insanları ne şekilde etkiler? Duygusal veya pratik bakış açıları hayatı daha iyi anlamamıza yardımcı olur mu? Haydi, bu konuda düşüncelerinizi paylaşın ve tartışalım!