Leylekler 10 gün erken göç etti: Uzmanlardan ‘Kış epey sert geçecek’ uyarısı

Samuag

New member
Orman yangınları ve sellerle kendini hatırlatmaya başlayan iklim krizi, Türkiye olarak içerisinde bulunduğumuz coğrafik jenerasyonun ‘alışkanlıklarını’ ve ‘zaman içindemasını’ da değiştiriyor. Yazların daha uzun ve kurak kışların ise daha kısa ve sert geçeceğine ait birfazlaca akademik çalışma var. Onlardan sonuncusuna ise Afyon Kocatepe Üniversitesi öğretim üyesi İklim Bilimci Okan Bozyurt şahsen tanıklık etti.

Posta gazetesinde yer alan habere göre, 16 Ağustos günü Bursa’da, gökyüzünde leylekleri göçederken gördüğünü ve bunu ‘korkutucu’ bularak araştırdığını belirten İklim Bilimci Okan Bozyurt “İlginç olan leyleklerin göç etmesi değil göç ettikleri tarihti” diye konuştu.

ERKEN GÖÇ NELERİN HABERCİSİ?

Leyleklerin bir çok erken göç ettiklerini belirten Bozyurt, “Normalde leylekler ülkemizden 26 Ağustos ile 5 Eylül tarihleri içinde geçerler. Fakat bu yıl olması gerekenden ez az 10 gün evvel göç ettiler. Bu bize biroldukca şeyin göstergesi” dedi.

KUZEY YARIM KÜRE İÇİN MAKUS HABER

Daha evvel bir akademisyen arkadaşı ile birlikte leyleklerin göç yollarını ve göç takvimini çalıştıklarını anlatan Özyurt şunları söylemiş oldu:

“Bu erken göç, önümüzdeki kışın kuzey yarım kürede pek sert geçeceğinin göstergesidir. Bunu bilimsel bir çalışmama dayanarak söylüyorum. Daha evvelde Doçent Hekim Muhammet Bahadır Hoca’yla birlikte çalışma yaptık. Bu çalışmada leyleklerin sonbahar göçleriyle bilhassa iklim salonları içindeki ilgiler üzerinde durmuştuk. İstatistiksel tahliller yaptık ve sonuçlara ulaştık. Bu sonuçlarda en mühimleri şuydu. Leylekler olması gerekenden daha evvel göç ettikleri vakit o sene Kuzey Yarımküre’de kışı pek sert geçiyor”

“VERİ TUTULAN TARİHTEN İTİBAREN BİRİNCİ KEZ”

Leylek göçlerinin takvimi ile ilgili 1979 yılından beri dataların tutulduğunu belirten Bozyurt, “hiç bir vakit bu yılki kadar erken göç ettiklerini görmedik. Daha doğrusu tespit etmedik. Bu sene bilhassa Kuzey Yarımküre’de bilhassa Kuzey ve Orta Avrupa’da hayli şiddetli kış şartlarının ben yaşanacağını şimdiden önbakılırsabiliyorum” dedi.

‘Kış fazlaca sert geçecek’ öngörüsü için yalnızca leylek göçlerine bakarak yorum yapmanın kâfi olmayacağını belirten Bozyurt şu tespitlerde bulundu:

“hem de Kuzey Atlantik Salınımı üzere okyanus atmosfer bağlantısındaki bir kadro bilgiler de bu öngörüyü doğruluyor. bir daha güneş aktiviteleri pek az seyrediyor. Yani bütün datalar bize bu yılki kışın Kuzey Yarımkürede çok sert geçeceği yönünde”

“ÜŞÜMEYE HAZIR OLALIM”

İklim bilimcilerin leylekler başta olmak üzere; kırlangıç, turna, ren geyiği üzere hayvanların göç davranışlarını her yıl dikkatle izlediğini hatırlatan Bozyurt “Ama şunu söyleyebilirim yine önümüzdeki kış nitekim çetin kurallar bizleri bekliyor. Üşümeye hazır olalım” diye konuştu.