Kıyıdan kıyıya ‘Yeşil Festival’

Professional

New member
19-24 Ağustos tarihleri içinde Çeşme’de gerçekleşen Türkiye’nin birinci sürdürülebilir tertibi “Kıyıdan Kıyıya Türkiye-Yunanistan Sinema Şenliği, sinemanın düzgünleştirici gücüyle bir arada karbon ayak izimizi azaltmayı hedefliyor. Şenlik kapsamında davetli direktör ve oyuncularla bir arada her sabah Çeşme’nin farklı bir kıyısında, kıyı paklığı ve su altı çekimleri yapıldı. Deliklikoy, Ilıca Plajı, Çark Plajı ve Kocakarı Plajında yapılan kıyı paklığına epeyce sayıda vatandaş da katıldı. Gündüzleri direktörlük, kamera önü oyunculuk ve sürdürülebilir hayat üzerine atölyeler ve master class’lar gerçekleştirilen şenlikte her akşam Alaçatı Anfi Tiyatro’da açık hava sinema gösterimleri gerçekleştirildi. Türkiye ve Yunanistan’dan seçilmiş 6 uzun metraj sinema, şenlik boyunca Alaçatı anfi tiyatroda gösterildi. Hazırlanan sinema programıyla Ghost, Körfez, Bilmemek, Unutma Beni İstanbul, Journey Through Smyrna, Apples sinemaları izleyici ile buluştu. Sinemalar izleyenler tarafınca büyük alkış aldı. Sinema daha sonrasında direktörler ve oyuncuları seyircilerle söyleşi yaptı.

KIRMIZI HALI YERİNE YEŞİL HALI

Alışılagelmiş kırmızı halı seremonisi yerine, sürdürülebilirliğe vurgu yapmak için “yeşil halı” seremonisi yapılan şenlik, Türkiye’nin birinci sürdürülebilir ekolojik bağımsız sinema şenliği oldu. Plastik Smart Cities kapsamında tek kullanımlık plastik kullanmasını durdurmayı hedefleyen ve bu mevzuda sayısız teşebbüs yapan Çeşme’de, şenlik boyunca tedarik, adil ticaret, catering, atık, ulaşım, konaklama, güç üzere konularda sürdürülebilir ömür prensiplerine uygun olarak hareket edildi.

İKLİM KRİZİNE DİKKAT ÇEKTİ

Çeşme Belediye Lideri M. Ekrem Oran, “Ülke olarak sıkıntı günlerden geçiyoruz ayrıyeten dünyamız büyük bir krizle karşı karşıya. Üretim araçlarımızın, tüketim alışkanlıklarımızın dünyaya verdiği ziyanda artık geri dönülemez bir noktaya geldik. Her yıl okyanuslara yaklaşık 8 milyon ton plastik atığın atıldığı belirtiliyor. Bugün, çabucak artık tedbir almazsak bu felaketlerin artarak devam edeceği, iklim krizi niçiniyle yüz milyonlarca insanın su ve besin gereksinimleri konusunda zahmete düşeceği aşikar. Tüm bu karamsar tablo karşısında elimizi kolumuz bağlı oturmamız mümkün değil” dedi.

“UMUDU YEŞERTECEĞİZ”

Sanatın güzelleştirici gücünden bahseden Oran, “Bu karanlık karşısında harekete geçmenin, bir ortaya gelmenin tam periyodudur. Yarınlar için umudu, ortak hareketlerimiz, uzun vadeli ve gerçekçi planlarımız, popülizmden uzak tabiata ve tüm varlıklara saygılı anlayışımız yeşertecektir. Bugün burada sanatın güzelleştirici gücüne sığınarak umutlarımız ismine küçük bir adım atıyoruz. bir arada daha pek epey adım atacağız, büyüyecek yeşerecek, bir ortaya gelecek, yarınlara sürdürülebilir hoş bir dünya bırakacağız” diye konuştu.