Kılıçdaroğlu’ndan TÜİK’e reaksiyon

Samuag

New member
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan randevu istedi. Lakin bu talep reddedildi.

CHP Genel Lideri Kılıçdaroğlu, sabah saatlerinde kasım ayı enflasyon sayılarının açıklanmasının akabinde, Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) ait toplumsal medya hesabından paylaşımda bulundu.

”RANDEVU İSTEDİM VERMEDİLER, 11.00’DE GELİYORUM”

Kılıçdaroğlu, paylaşımında “TÜİK’ten randevu istedim, vermediler. Saat 11.00’de geliyorum, haberiniz olsun” sözüne yer verdi.

TÜİK’ten randevu istedim, vermediler. Saat 11.00'de geliyorum, haberiniz olsun @tuikbilgi.

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) December 3, 2021

TÜİK’E GİTTİ, İÇERİ ALINMADI

Kılıçdaroğlu bu açıklamasının akabinde Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve Küme Başkanvekili Engin Özkoç ile TÜİK’e gitti.

Böke ve Özkoç, içeri girmek için kapıdaki nazaranvlilerle konuştu. bakılırsavliler randevuları olmadığı için kapıyı açamayacaklarını belirtirken, Böke, TÜİK’in internet sitesinde “bilgi almak için merkez teşkilatının ziyaret edilebileceğinin” yazdığını söylemiş oldu.

CHP heyetinin binaya girememesi üzerine Genel Lider Kemal Kılıçdaroğlu, gazetecilere açıklamada bulundu.

Cumhuriyetin kıymetli kurumlarından biri olan TÜİK’in sayılarının 84 milyonu ilgilendirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu kurumun verdiği sayılar üzerine siyasal partiler, ekonomik ve toplumsal çevreler siyasetler oluştururlar ve niyetlerini kamuoyuyla paylaşırlar” dedi.

”AÇIKLANAN ENFLASYON SAYILARI İTİMAT VERMİYOR”

TÜİK Başkanlığı’ndan dün randevu istediklerini bildiren ve birlikteindeki milletvekillerinin geçmişlerinde iktisat alanında çalışan şahıslar olduğunu lisana getiren Kılıçdaroğlu, şöyleki devam etti:

“ötürüsıyla buraya sağlıklı ve dengeli bilgiler almak için geldik. Randevu verilmediğini, kabul edilemeyeceğimizi söz ettiler. Kendilerine TÜİK’in internet sitesinde yazılı olan metni okuduk. Metin motamot şu biçimde, TÜİK açısından bilgiye nasıl erişilir, ‘Mevcut öbür kanallar yoluyla bilgi talebinde bulunmak istiyorsanız merkez teşkilatımıza yahut bölge müdürlüklerimize başvurabilirsiniz. Ayrıyeten bilgi talepleriniz için Ankara’da bulunan merkez teşkilatımıza gelebilir yahut 26 vilayette bulunan bölge müdürlüklerimizi ziyaret edebilirsiniz.’ Kim söylüyor bunu TÜİK söylüyor. Ne diyor? Merkez teşkilatımıza gelebilir, her tıp bilgiyi alabilirsiniz’ diyor. Biz de kendi internet sitelerinde yazılı olan davete uyarak geldik ve bilgi almak istedik. Aslında bu tablo Türkiye’nin nereye geldiğini göstermek için fazlaca kıymetli bir tablodur. hiç bir gazeteci arkadaşımın, bizi dinleyen vatandaşımın, hiç bir üniversitenin, hiç bir toplumsal kuruluşun, hiç bir sivil toplum kuruluşunun unutmaması gereken gerçekle karşı karşıyayız. Devletin ayrıntıları, devletin sahip olduğu bilgiler ve bu ayrıntıların nasıl toplandığına ait açıklamalar ana muhalefet partisine yapılmak istenmiyor. Kapılar kapanıyor. bu biçimdesine bir tabloyu Cumhuriyet tarihinde hiç görmedik. Türkiye’nin geldiği nokta açısından kıymetlidir.”

TÜİK’e niçin geldiklerini de aktaran Kılıçdaroğlu, bugün açıklanan enflasyon sayılarının aylık 3,51, yıllık 21,31 olduğunu anımsattı. Kılıçdaroğlu, “Bu sayılar inanç vermiyor. Bütün vatandaşlarıma açık ve net seslenmek istiyorum, pazara gittiğinizde, elektrik düğmesine bastığınızda, doğalgazı yaktığınızda enflasyon sahiden bunların argüman ettiği üzere mi?” diye sordu.

“BURASI ARTIK DEVLETİN BİR KURUMU DEĞİLDİR”

TÜİK inanç vermediği için bir küme akademisyen ve toplumsal bilimcinin enflasyon kestiriminde bulunduğunu söz eden Kılıçdaroğlu, “Piyasaya, sayılara bakıyorlar, onlar da topluyorlar ayrıntıları. Burası ‘aylık enflasyon 3,51’, onlar, ‘aylık enflasyon 9,31’ diyor. Burası ‘yıllık 21,31’, onlar, ‘yıllık 58,63’ diyorlar” dedi.

CHP Genel Lideri olarak milyonlarca emekçi, emekli ve memurun hakkını müdafaanın temel nazaranvi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Benim siyaset yapma anlayışım bu. Ben toplumsal demokratım. Devletin toplumsal olmasını isterim, yoksuldan fukaradan yana olmasını isterim. Şayet TÜİK sayıları küçültüyor ve bu sayıları kamuoyuyla ‘doğru’ diye paylaşıyorsa bu şu manaya geliyor; ‘memura daha az vereceğim, çalışana daha az vereceğim, emekliye daha az vereceğim. Bir de kalkınmadan hiç hisse vermeyeceğim’ diyor. bu biçimde bir tabloya ben sessiz kalırsam bu biçimde ben siyaseti niçin yapıyorum Hangi münasebetle siyaset yapıyorum Çalışanın hakkını savunmayacaksam, memurun hakkını savunmayacaksam, emeklinin hakkını savunmayacaksam ben niye siyaset yapıyorum Memurun hakkını savunmak, çalışanın hakkını, emeklinin hakkını, milyonların hakkını savunmak için buraya geldim. Siz sayıları küçük gösteriyorsunuz. Soracaktık onlara bu dataları nereden, kimlerden aldınız? Hangi mağazalardan aldınız bu bilgileri? Biz de gidelim, oralara bakalım.”

Milyonların hakkını savunmanın temel vazifeleri olduğunu bir dahaleyen Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“TÜİK bir devlet kurumu olmaktan çıkmış, bir saray kurumu haline dönüşmüştür. Burası artık devletin bir kurumu değildir. O konumdadır. Burada, TÜİK’te çalışan arkadaşlar, tamamı şunu unutmasınlar, hepinizin tabi olduğu yasa Devlet Memurları Kanunu’dur. Saray memurları başka, devlet memurları başka. Ben devlet memurlarına sesleniyorum, bakılırsavinizi yapın, hakkıyla yapın, dürüstlükle yapın. Hiç kimse unutmasın şu binada oturanlar unutmasınlar, oturduğunuz binalar bu memleketin vatandaşlarının ödedikleri vergilerle yapıldı. bir daha o binada oturanlar asla unutmasınlar aldığınız aylıklar emekçinin, memurun, emeklinin ödediği vergilerle aldığınız aylıklardır. Onlar sizin hakkınızı ve hukukunuzu savunmuyorlar ancak biz sizin hakkınızı ve hukukunuzu sonuna kadar savunacağız.

Bu tablonun Cumhuriyet tarihinde kıymetli bir tablo olduğunun farkındayım. Değerli bir kırılmanın da farkındayım. Şayet devleti oluşturan kurumlar bilgilerle halkı yanıltıyorlarsa, bilgilerle halkın gelir seviyesiyle oynuyorlarsa, onların hak ettiği gelirleri onlara vermiyorlarsa vermemek için direniyorlarsa, kanunların öngördüğü kurallarla değil, talimatla bakılırsav yapıyor, kanunları, yönetmeliklere kendi internet sitelerindeki davetlere bile uymuyorlarsa kendileri hatalıdır. Bunu açıkça söz edeyim, hatalıdır.”

”AKILLARINI BAŞLARINA TOPLASINLAR”

Kılıçdaroğlu, bu açıklamasının akabinde Twitter’dan yeni bir paylaşımda bulunarak ”Randevu vermeyen TÜİK’e gittim. Aylardan Aralık ayı. Milyonlarca işçinin fiyat artışı bu palavra dolan TÜİK sayıları üzerinden yapılacak. Zulmü her kabul ediş, daha büyüğünü doğurur. Kimse unutmasın, her Firavun’un bir Musa’sı vardır. Akıllarını başlarına toplasınlar” dedi.

Randevu vermeyen TÜİK’e gittim. Aylardan Aralık ayı. Milyonlarca emekçinin ücret artışı bu yalan dolan TÜİK rakamları üzerinden yapılacak. Zulmü her kabul ediş, daha büyüğünü doğurur. Kimse unutmasın, her Firavun’un bir Musa’sı vardır. Akıllarını başlarına toplasınlar!

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) December 3, 2021

BAKAN SOYLU’DAN KILIÇDAROĞLU’NA REAKSİYON

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) binasına giderek açıklama yapan CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na reaksiyon gösterdi.

Soylu, toplumsal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Kılıçdaroğlu, kabahat ve kabahat örgütleriyle bağlantısıyla, o iklimin ve kelamların tesiriyle siyasi tarihimizde görülmeyen sistemlere başvuruyor. Ana muhalefet partisi Genel Lideri, PKK, DHKP-C ve organize cürüm örgütlerinin ağına düşüp, onlara özenip yer basmaya gitmez. Siyasetin ve devletin kuralı muhakkaktır. CHP, başında ehliyetini kaybetmiş bir kişi ve bunu istismar edenlerin işgalindedir.”

Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı, PKK, DHKP-C ve organize suç örgütlerinin ağına düşüp, onlara özenip, mekan basmaya gitmez
⬇
pic.twitter.com/DI8N4BtWGh

— Süleyman Soylu (@suleymansoylu) December 3, 2021