İzmir zelzelesinde 11 kişinin öldüğü Yılmaz Erbek Apartmanı’nın mimarına tahliye

Samuag

New member
İzmir’deki sarsıntıda çöken binalardan Yılmaz Erbek Apartmanı B Blok için yürütülen soruşturmada haklarında “bilinçli taksirle birden çok insanın vefatına ve faydalanmasına niye olma” kabahatinden dava açılan ikisi tutuklu 10 sanığın yargılanmasına başlandı.

Ege Denizi’nde Seferihisar açıklarında, 30 Ekim 2020’de meydana gelen, 115 kişinin ömrünü kaybettiği 6.6 büyüklüğündeki zelzelede, Bayraklı ilçesindeki 10 katlı Yılmaz Erbek Apartmanı’nın B bloğu da yıkıldı. Enkaz altında kalan 11 kişi hayatını yitirdi, 11 kişi de yaralandı.

Zelzelenin akabinde başlatılan soruşturma kapsamında 2’si tutuklu, 10 kişi hakkında İzmir 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Bilinçli taksirle birden çok kişinin vefatına ve faydalanmasına niye olmak’ cürmünden 20 yıla kadar mahpus cezası istemiyle dava açıldı.

1 Eylül’de birinci duruşması yapılan Yılmaz Erbek Apartmanı B bloğa ait 2’si tutuklu 10 sanığın yargılandığı davanın görülmesine bugün devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Ses ve Manzara Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutuksuz sanıklar ve taraf avukatları ise salonda hazır bulundu.

YAPI SAHİBİNİN TUTUKLULUK HALİ DEVAM EDİYOR

Şikayette bulunanların sözlerinin dinlendiği duruşmada verilen ortanın akabinde mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan binanın fenni mesulü mimar Nurettin Bozdoğan’ın tahliyesine, öbür tutuklu sanık yapı sahibi Mustafa Yılmaz’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Tutuklu sanıklardan yapı sahibi Mustafa Yılmaz, savunmasında ticaretten kazandığı para ile bina imal işine başladığını, sonrasındasında vefat eden ortağıyla kelam konusu arsayı alıp bina yapmak istediklerini söylemiş oldu.

“KOLON KESİLMESİNE RASTLAMADIM”

Maliyet fazla olunca arsayı kat karşılığı olarak bir kooperatife verdiklerini anlatan Yılmaz, şu biçimde konuştu:

“1998’de inşaat ruhsatı alınarak binaların üretimine başlandı. Çizilen mimari projeye uygun olarak yapılan binalar sahiplerine teslim edildi. Ben 12 daire ve 1 dükkan aldım. Projede 6 dükkan olarak görülen yer, inşattan daha sonra 2 dükkana çevrildi. Bu değişiklik kanunlara uygun olarak yapıldı. Kendime ilişkin bir dükkanı markete kiraya verdim. Ben kiraya verdiğimde hiç kolon kesilmemişti.

Market için ruhsat alma basamağında belediye yetkilileriyle içeriyi dolaştık bir daha bir değişiklik yoktu. Kontrollerde hiç bir olumsuzluk görmedim. Arsa sahibinden kaynaklı bir sorun yoktur. Zelzele anına kadar market hakkında şikayet duymadım. Ben kelam konusu markete dükkanı eksiksiz teslim ettim. Nizamlı olarak dükkanı denetim ettiğimde bir eksiklik görmedim. Rastgele bir kolon kesilmesine rastlamadım.”

Yılmaz’ın avukatı da müvekkilinin inşaat mühendisi olmadığını, belediyede rastgele bir vazifesinin bulunmadığını, teknik manada yetkisi ve uzmanlığı olmadığını savundu.

“BENİM ÇİZDİĞİM PROJE UYGULANMAMIŞ”

Nurettin Bozdoğan, mesleğini en uygun biçimde yaptığını ve binaya tadilat yapılırken bakılırsavde olmadığını, istifa ettiğini söyleyerek, “Benim dışımda gelişen olaylar. Yapılan tadilat projelerinden bilgim yok. Dükkanların olduğu kısımda taşıyıcı duvar kaldırılmış, yerine öbür bir şey konulmamış. Yani benim çizdiğim proje uygulanmamış. Yapı Kullanım Müsaade Evrakı 2006 yılında verilmiş. Ben projeden 2001 yılında istifa ettim. İstifamla birlikte sorumluluğum bitiyor” dedi.

N.B’nin avukatı ise yapı kontrol firmasının ihmallerinin bulunduğunu, 2006’da yapılan tadilatta bu firmanın “güçlendirmeye gerek yoktur” raporu verdiğini ileri sürdü.

Heyet, tutuksuz yargılanan 8 sanık hakkındaki mesken mahpusu ve imza kaidelerinin kaldırılması, yurt dışı çıkış yasaklarının devamına da karar verip, evraktaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.