İHA pazarında çıtayı yükseltti

Professional

New member
Coşkunöz Holding, savunma, havacılık ve İHA teknolojileri alanlarındaki üretim ve yatırımlarına arttırarak devam ettiğini belirtti. Firmadan yapılan açıklamaya bakılırsa, temelleri 1950 yılında M. Kemal Coşkunöz tarafınca küçük bir atölyede atılan Coşkunöz Holding, bugün Türkiye başta olmak üzere dünyaya otomotiv, savunma ve havacılık, bilişim alanlarında teknoloji üreten ve ihraç eden küresel bir markaya dönüştü. Coşkunöz Savunma ve Havacılık (CSH) ile UAVERA, bir yandan yerli savunma sanabir daha katkı sunarken öbür yandan yaptıkları ihracatla Türkiye’ye katma kıymet sağlıyor.

ÇAĞATAY İHA’YA BÜYÜK İLGİ

Çağatay İHA 17-20 Ağustos tarihleri içinde yapılan IDEF’21 Memleketler arası Savunma Sanayi Fuarı’nda ziyaretçilerden tam not aldı. Coşkunöz Holding CEO’su Fazilet Acay UAVERA standı ve sergilenen Çağatay İHA’ya gösterilen ilgi hakkında konuştu. Acay, ulusal imkânlarla geliştirilip kullanıma hazır hale getirilen ve son konfigürasyonlarla sınıfında çığır açan Çağatay İHA’ya IDEF’te yerli ve yabancı iştirakçilerin ilgisinin kendileri için hayli kıymetli olduğunu aktardı. CEO Acay, UAVERA standını, savunma sanayiine ilgi duyanlarla birlikte Ulusal Savunma Bakanlığı Tedarik Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Altıntaş ve heyeti, Savunma Sanayi Başkanlığı, Ulusal Savunma Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanı Madat Guliyev, Özbekistan Cumhuriyeti heyeti, Nijerya Kara Kuvvetleri Komutanlığı heyeti, Kamerun Savunma Bakanı Joseph Beti Assomo ve heyeti, ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Brezilya askeri temsilcileri ile biroldukca firma yetkilisinin ziyaret etmesinin İHA üretimi konusunda yanlışsız yolda olduklarını kanıtladığını söz etti.

DİKEY İNİŞ VE KALKIŞ

Acay, yerli ve ulusal İHA ve uçuş denetim sistemleri geliştirme gayesiyle yola çıkan UAVERA’nın Çağatay İnsansız Hava Aracı CGT50 ile kendi kulvarında besbelli özellikleriyle öne çıktığını söylemiş oldu. UAVERA’nın ürettiği İHA sistemlerinin en bariz fark ve teknolojisinin piste gereksinim duymadan dikey iniş kalkış yapabilmesi olduğunu belirten Acay, “Elektrikli motorları yardımıyla dikey olarak iniş ve kalkış yapabilen İHA’mız, kalkış daha sonrası uçuş mühletince akaryakıtlı motorunu devreye alarak yatay hareket edebiliyor” dedi. Acay, büsbütün yerli ve ulusal yazılımlar ile bu hareket kabiliyeti otonom hale getirilen Çağatay İHA’da kullanıcı dostu bir simülasyon orta yüzü ile pilota kullanım kolaylığı sağlandığını söylemiş oldu. Çağatay İHA 6 saate kadar havada kalma ve 150 kilometreye kadar olan irtibat menzili ile sınıfında başkan pozisyonda bulunuyor.

ÇAĞATAY İHA HAVELSAN HARBİYE’YE ENTEGRE

IDEF 2021 Fuarı’nda sergilenen Çağatay İHA, HAVELSAN ve UAVERA takımlarının bir arada yürüttükleri bir proje ile HAVELSAN’ın sistemlerine entegre edildi. bu biçimdece Çağatay İHA uçuş anında HARBİYE sisteminin kullanıcıları tarafınca alandaki bir öge olarak takip, komuta ve denetim edilebilecek ve saha takımlarına bulut altı keşif, gözetleme hava dayanağı sağlanabilecek. Acay, Çağatay İHA’nın uydu denetimi hakkında değerli bilgiler paylaştı. Acay, İHA’nın uydu denetimi ile hudutları aştığını, gerçekleştirilen çalışmalar yardımıyla Çağatay İHA’nın artık aralık kısıtı olmadan denetim edilebildiğini aktardı. INMARSAT, COBHAM, A-TECHSYN ve UAVERA işbirliği ile gerçekleştirilen ve yaklaşık bir yıl süren Ar-Ge projesi kararında kendi sınıfında dünyanın birinci uydudan denetim edilen İHA sistemi olma muvaffakiyetini gösterdiğini aktaran Acay, “Bu sayede Çağatay İHA’lar TÜRKSAT uyduları üzerinden kesintisiz ve muteber irtibat ile çarçabuk denetim edilebilecek” dedi.

AMAÇ PAZAR LİDERLİĞİ

Coşkunöz Holding CEO’su Fazilet Acay, Türkiye’de dikey iniş ve kalkış yapabilen küçük İHA ve amaç İHA pazarında, pazar önderi ve teknoloji geliştiricisi olmak için yola çıktıklarını ve tüm bölüm paydaşlarının gereksinimleri doğrultusunda optimum eserleri geliştirerek yerli ve ulusal üretim yapmayı planladıklarını, daha sonraki adımlarının yurtdışı pazarı olacağını aktardı.