İBB Lideri İmamoğlu’ndan yeni taksi açıklaması: Asla vazgeçmeyeceğim

Ethereum

New member
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) teklifiyle Ulaşım Uyum Merkezi (UKOME) toplantısında oy birliğinde kabul edilen 750 minibüs ve 250 dolmuşun taksiye dönüşümünde hak sahipleri, Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde kura çekimi merasimiyle belirlenmeye başlandı.

Noter eşliğinde yapılan kura çekimi ile 4 bin müracaat içinden 750’si minibüs, 250’si de taksi-dolmuş olmak üzere toplam 1000 araç taksiye dönüşecek.

İBB’nin tertibiyle gerçekleşen merasimdeki konuşmasına esnafa seslenerek başlayan İmamoğlu, İstanbul’daki trafiğin pandemi devrinde özel araç kullanmasıyla arttığını belirterek, “Özel araç kullanmasını azaltan, toplu taşıma kullanmasını destekleyen siyasetler önceliğimiz olacak” dedi.

“ASLA VAZGEÇMEYECEĞİM”

İBB’nin 10 defa UKOME’ye getirdiği yeni taksi plakası ve sistemine muhtaçlık duyduğunun altını çizen İmamoğlu, “İstanbul’da ağır bir halde taksi sorunu var. Bu taksi probleminin tahlilini engelleyen akıl, hangi akıl ise ben onla kararlı bir biçimde gayret etmeye devam edeceğimi buradan belirtmek istiyorum. Asla vazgeçmeyeceğim. Hepimiz İstanbulluyuz. Kulakları tıkayamayız, başımızı kuma sokamayız. Bu kent 1990’lı yılların başından 6-7 milyondan 16 milyon resmi nüfusa yirmi milyon faal nüfusa ulaştı. Aktif nüfus üç kat arttı lakin taksi sayısı hala tıpkı. Vatandaşlar açık bir biçimde korsan taksi kullandığını itiraf ediyor.

Bu kadar açık bir formda itiraf edilen ve bu kadar açık bir halde bir sorunu lisana getiren vatandaşların bu davetleri, yeni bir yönetmelikle UKOME’de tahlilsiz bırakılıyor. Karar almamızı engelleyen o akılla, İstanbul halkı ismine hesaplaşacağım” sözlerini kullandı.

“ESNAFIN KAZANMASINI İSTİYORUM”

Yeni 1000 taksi plakası sonucu hayata geçirilene kadar tekraren reddedildiğini söyleyen İmamoğlu, “Bu iş niye bir seneye yakın bekledi?” diye sordu. Esnaf ile dayanışma içerisinde olduğunu paylaşan İmamoğlu, konuşmasına şöyleki devam etti:

“Esnafın para kazanmasını istiyorum. Ben esnafımın, helalinden kazandığı parayı meskenine götürsün, çocuklarını keyifli etsin istiyorum. Esnafımın fikri ne olursa olsun, ister taksici, ister minibüsçü, isterse otobüsçü olsun Seçilmiş yeni bir lider olarak üç buçuk sene içerisinde birinci sefer artırım yaptık. Benim esnafım geçinemiyor yani ben başımı kuma mı sokacağım? Hak ettiği artırımı vermek zorundayız. Artırımı yapan Ekrem İmamoğlu değil ki. Bu ülkede enflasyonun yüzde otuza siz ya da biz çıkarmadık. Çıkaran bu ülkenin iktisadını yöneten akıl, o akıl.”

Taksi dönüşüm projesine karşı çıkan esnafın siyasi tezahürat yapmasına mana veremediğini belirten İmamoğlu, “Derdiniz üzüm yemek mi? Bağcıyı dövmek mi? Bağcıyı dövme niyeti olan akla buradan sesleniyorum. Ben hayatımda hiç dayak yemedim. Zira toplumsal işlerde bu biçimde bir atak yapacak bir insan değilim. Hak ve hukuku korurum. Az evvel sordum davetli bulunmasına karşın o esnaf odası lideri bugün ortamıza katılmamış. O esnaf odasına, bin tane yeni taksi katılıyor. O taksici esnafı da yarın odaların seçiminde oy kullanacak. Bari gel de onlara kendini göster” dedi.

“ISRARLI OLMAMIZ SONUÇ VERDİ”

İBB Ulaşım Daire Lideri Utku Cihan da, İstanbul’u daha süratli ve erişilebilir hale getirmek yapılan çalışmaları bir sunum eşliğinde anlattı. Tıpkı anda en çok metro imalatının devam ettiği kentin İstanbul olduğunu bir sefer daha vurgulayan Cihan, taksi dönüşümünün iştirakçi bir yolla hayata geçtiğini kaydetti. Atıl durumda kalan minibüs sınırlarındaki esnafın mağduriyetinin giderileceğini paylaşan Cihan, “Bu sonucu 6 kez ısrarla getirmiştik. Israrlarımız kararı bu sonucun çıkmasını sağladık. Toplamda 3 bin 917 araç taksiye dönüşüm için müracaat yaptı. Bugün ve yarın bu hak sahiplerini belirlemek üzere noter huzurunda çekilişleri yapıyoruz” dedi.

İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Kazım Bilge ise “Dört yıl epeyce zorlukla uğraştık. Cenabı Allah kuvvet verdi. Bu işi epey şükür dönüşümü hazırladık. Bugün de bunun memnunluğunu yaşayacağız” diye konuştu.

18 HAK SAHİBİ BELİRLENDİ

Konuşmaların akabinde taksi plakası hak sahipleri noter huzurunda gerçekleşen kura usulüyle belirlenmeye başladı. İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Lideri Faik Yılmaz, Küçükçekmece Belediye Lideri Kemal Çebi, İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Kazım Bilge ve İBB Ulaşım Daire Lideri Utku Cihan sırasıyla A01 Bakırköy- Topkapı Çizgisindeki 18 plaka hak sahibini, çektikleri kura ile belirledi.