Hoşluk uzmanıydı, işini bıraktı çiftçi oldu

Professional

New member
Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) Meslek Yüksek Okulu Saç Bakımı ve Hoşluk Hizmetleri Bölümü’nden 2018 yılında mezun olan Münevver Meziroğlu, okulun ardından Çaydeğirmeni beldesinde bulunan ailesine ilişkin yerlerde tarım yapmaya karar verdi. Ailesinin küçük bahçesinin yanında ki toprağa sera kurmak isteyen Meziroğlu, Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Genç Çiftçi projesine başvurdu. Proje kapsamında Meziroğlu’nun gösterdiği yere 500 metrekarelik sera kuruldu. Meziroğlu, kurulan serada birinci yıl marul ve domates üretti. Ürettiği eserleri satarak gelir elde eden Meziroğlu, mesleğinin yerine çiftçi olmaya karar verdi. Atıl durumdaki toplam 2 bin metrekarede tarım yapmaya başlayan Meziroğlu, 3 yıl ortasında sera sayısını 6’ya çıkardı. Sera haricinde tarlada karpuz üretimi de yapan Meziroğlu, mevsimine bakılırsa ürettiği zerzevat ve meyvelerle beldenin yanı sıra etraf ilçe ve vilayetlere de eser göndermeye başladı.

Talebe yetişemeyen Meziroğlu, ziraat mühendisi ağabeyi Kadir Meziroğlu’nun(31) takviyesiyle de güzel tarım uygulamalarıyla eser randımanını geliştirdi. Meziroğlu ailesi, yaptıkları tarım uygulamalarıyla beldede seracılık yapan ailelere de örnek oldu. Biroldukca aile, Meziroğlu’nun serasını inceleyerek tıpkı sistemi kendi seralarına da kurdu.

Münevver Meziroğlu, çabucak hemen 21 yaşındayken başvurduğu genç çiftçi projesi yardımıyla atıl durumdaki yerlerde kurdukları seralarda üretim yaparak aile bütçesine katkıda bulunduğunu söylemiş oldu. Ağabeyinin dayanağıyla seradaki randımanı de arttırdığını söz eden Meziroğlu, “Üniversite hoşluk ve saç bakımı kısmı eğitimi bitirdim. daha sonra bu biçimde bir proje olduğunu duydum. Bende çabucak başvurdum ve kendi işimi yapmak istedim. Proje onaylandı ve seramızı kurduk. Birinci yıl marul, ikinci yıl ise domates ektik. daha sonra ağabeyimle birlikte el birliği yaparak seralarımızı arttırmayı hedefledik. Bir tane daha bir tane daha derken şu an 6 seramız var. Çok memnunuz. Devletimizin hayli hoş takviyesi var. Köyümüzde ki boş toprakları bu türlü kıymetlendirerek bütçemize katkı sunuyoruz. Ağabeyim mühendis lakin benim çalışanım üzere oldu tabi ancak biz o denli düşünmüyoruz. Herkes bana işveren diye espri yapıyor. birlikte seralarımızı geliştirdik. Etrafım tebrik ediyor. Genç yaşta bu kadar sera kurup çalışmamız etrafımızda örnek gösteriliyor. Buda bizi memnun ediyor.” dedi.

’DEVLET DAYANAĞI ÇOK HOŞ BİR İMKAN’

Ağabey Kadir Meziroğlu da çocukluğun tarımla ve seralarda geçtiğini anlatarak her insanın boş topraklarını değerlendirmesi gerektiğini söz etti. Üretmenin memnunluk verici olduğunu anlatan Meziroğlu, şöyleki dedi:

“Kardeşim genç çiftçi projesine başvurdu. O da 500 metrekarelik bir sera kurdu. bir arada seraları arttırmayı hedefledik. Vilayet Özel Yönetim takviyesiyle sıfır faizli krediyle bir sera yaptık. daha sonra tekrar devlet dayanaklı bir sera daha yaptırdık. Açıkta da karpuz üretimi başladık. Yılda 6 otona yakın karpuz üretimi yapıyoruz. Devlet dayanakları fazlaca yeterli. Bizim için ziyadesiyle âlâ diyebiliriz. Yeni kurulan seralarda birinci iki yıl ödeme olmuyor. O sırada esasen biz çıkara geçiyoruz. Sıfırda faiz olduğu için kazanılanla seranın borcunu kapatıyorsunuz. daha sonrasında yarara geçiyorsunuz. Bu hayli hoş bir imkan.”

: İlginizi Çekebilir

• Felaketin sebebi burada gizli! ‘Bunu yaparsak sonuç afet olur’
  • ‘Küçük Halep’ niye karıştı? Hürriyet o mahallenin nabzını tuttu
  • ‘200-300 ceset toplandı’ tezine Valilik’ten açıklama!