Güney Kore'de görevden alınan Başkan Yoon için tutuklama emri çıkarıldı

Samuag

New member
Güney Kore mahkemesi, bu ayın başlarında sıkıyönetim uygulama girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından devrilen Başkan Yoon Suk Yeol için tutuklama emri çıkardı.

Yoon'a karşı ortak soruşturmayı yürüten yetkili, yaptığı açıklamada, “Başkan Yoon Suk Yeol için tutuklama emri ve arama emri bu sabah çıkarıldı” dedi.

Güney Kore tarihinde ilk kez görevdeki bir başkan bu tür bir yasal işlemle hedef alınıyor; Yoon Suk Yeol, Anayasa Mahkemesi istifasına karar verene kadar resmi olarak hâlâ görevde.

Başkan şu anda görevden uzaklaştırılmış durumda ve Mahkemenin istifasını Haziran ortasına kadar onaylaması veya iptal etmesi bekleniyor.

Yoon, 3 Aralık'ta sürpriz bir şekilde sıkıyönetim ilan ederek ve kendisini susturmak için orduyu parlamentoya göndererek ülkeyi şaşkına çevirdi. Birkaç saat sonra milletvekillerinin ve binlerce protestocunun baskısı altında geri adım atmak zorunda kaldı.

64 yaşındaki eski savcı Yoon, darbesiyle ilgili sorgulanmak üzere çağrıya uymayı üç kez reddetti ve bu da Pazartesi günü kendisi hakkında tutuklama emri çıkarılması talebine yol açtı.

Yoon'un avukatı Yoon Kab-keun, “Soruşturma yetkisi olmayan bir kurumun talebi üzerine çıkarılan tutuklama emri ve arama emri yasa dışı ve geçersizdir” dedi.