Gazze Günlüğü: “Burada hastalanıyorsun ölüm cezası”

Samuag

New member
Deir al-Balah -Halen çalışan tek hastane Deir el-Balah, El-Aksa şehitlerinin hastanesidir. Bombalamalar, eleştirel ve sağlam davalarda yaralanan insanları memnuniyetle karşılıyor, ancak yakın. Tıbbi stoklar neredeyse tükenmiştir. Personel tekrarlıyor: “Tam anestezi olmadan çalışıyoruz ve aynı araçları birkaç kez yeniden kullanıyoruz”. Sadece ilaç ve antibiyotikler değil, aynı zamanda gazlı bez, eldiven, kan torbaları da vardır. Saha kliniklerine dönüşen hastaneye çadırlar ortaya çıktı. Barınak olmadan önce, şimdi kurtarma puanları. Doktorlar ve gönüllüler bu doğaçlama yapılarda hizmetin minimumunu sunmayı başarırlar. Makine yoktur ve teşhis testleri yapmak mümkün değildir, sadece ağrıyı hafifletmeye çalışabilirsiniz. Bir hemşire ona şöyle diyor: “Artık hastaları nereye göndereceğimizi bilmiyoruz. Bazı koridorlarda uyku, diğerleri dışarıda, güneşte, saatlerce bekliyor”.

Kapalı yolcular ve AIDS 41 günden fazla bir süredir engellendiğinde, kimse yapının hala ne kadar tutabileceğini bilmiyor. Bugün Gazze'de hastalanmak ölüm cezasına eşdeğer olabilir. Birçok sağlık tesisi etkilenmiştir veya artık hastaları kabul etmemiştir. Bazıları bir saha kliniğinden diğerine yardım arar, diğerleri alternatifler olmadan evde kalır. Bir doktor: “En çok acı veren şey yaralanan değil, kimsenin onları kurtaramayacağı için sessizce ölen insanlar. Bugün belediye binası binası, minimal kaynaklara sahip küçük bir kliniğin yakınında bombalandı. Oradaki genç gönüllüler, avlada kurulan çadırlarda personel eksikliğini telafi etmeye çalışıyorlar. Hastalar panikliydi, biz de korktuk. Kıyaltılar bize geldi. Klinik perdelerle doludur ve perdeler hiçbir şeye karşı korunmaz.

Sınır Tanımayan Doktorlar bir alarm başlattı: Gazze'deki sağlık durumu korkutucu bir hızda kötüleşiyor. Endişelendiğim kadarıyla da kötü bir virüs aldım ve beni ziyaret etmek için bir arkadaşım doktorum arayana kadar birkaç gün zayıflatıldım ama “Gelme. Klinik ciddi vakalarla dolu. Daha kötü bir şey alabilirsiniz”. Sonra daha hafif bir tonda ekledi: “Yatakta kal. Sıcak bir şeyler iç.” Ve gülerek sonuç verdi: “Çok fazla eczane boş. Artık ilaç yok!”. O kahkahalarda tüm yorgunluğunu ve istifasını hissetti.

İsrail Gazze Şehrindeki son hastaneyi bombaladı. Tahliye sırasında ölen bir çocuk

Fabio Tonacci tarafından

13 Nisan 2025

1.550'den fazla sağlık çalışanı öldürüldü. Yaklaşık 70.000 çocuk ciddi yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya. 650.000 çocuk felcine karşı bir aşı bekliyor, ancak aşılama engellendi. Sağlık sistemi çöküyor. Yirmi yedi hastane artık faaliyete geçmiyor. Bunlar arasında, şeritin tek onkolojik merkezi olan Türk dostluğunun hastanesi de var. Hızlı bir şekilde yayıldı: ateş, asteni, bulaşıcı cilt hastalıkları. Su kontamine olur, hijyen imkansızdır. Moloz tozu da enfeksiyonlar için bir araç haline geldi. Yaz geldiğinde, uyuz, mantar enfeksiyonları ve dermatit salgınları korkuluyor. Temel ilaçların% 59'u ve tıbbi malzemelerin% 37'si sona ermektedir.

Bir doktor bana şöyle açıkladı: “Her hafta yeni semptomlar görüyoruz. Sezgilerle, sınavlar olmadan teşhis ediyoruz. Çalıştay yok, makine yok. Ve yaz aylarında en kötüsünden korkuyoruz”. Öte yandan, Gazze'de çok uzun, yaz artık deniz ve hafif değil, bir tedavi bulamayan sıcak, enfeksiyonlar, kokular ve yaralar. Gazze Şehrindeki El-Ahli hastanesine yapılan saldırıdan bahsetmiş olan bir doktor bana şunları söyledi: “Artık hayat kurtardığımızı veya bizimkini korumaya çalışıp çalışmadığımızı bilmiyoruz. Hepimiz hedeflendik ve tıp günlük bir risk haline geldi”.

IDF'nin katliamını filme alan sağlık görevlilerinin annesi: “Dünya şimdi Gazze'de bizi nasıl öldürdüklerini biliyor”

Muhabirimiz Fabio Tonacci tarafından

12 Nisan 2025

Al-Alhi, kronik hastalar ve hamile kadınlar için son barınaklardan biriydi. Şimdi Kızıl Haç sembolü olan yapılar bile artık güvenli kabul edilmiyor. Khalil diyor ki: “Bu benim görevim ve mümkün olan her şeyi yapmak istiyorum”. Sonra bir ara verdikten sonra: “Ama yorgunum, sadece insan zihninin ayrıntılı olamayacağı şeyleri görüyoruz. Ve onunla konuşacak kimsemiz yok”. Acı her yerde. İyileşmek için daha fazla zaman yok, ne güvenli yerler ne de ilaç. Bu noktada sorduğum soru: İlaçlar bittiğinde kelimeler yeterli olabilir mi?