Fed yetkilileri bir ‘şahin’ bir ‘güvercin’

Professional

New member
Global ekonomik krizin ortaya çıkması ile periyodun Fed Lideri olan Ben Bernanke tarafınca uygulanmasına başlanan ve tarihe geçen klasik olmayan siyasetler, salgın periyodunda de ekonomileri desteklemek maksadıyla devreye alındı.

Konjonktür ve sıkıntıların farklı bulunmasına rağmen “sıfıra yakın faiz” ile “varlık alımları” yoluyla tıpkı tahlile başvuran merkez bankalarının, gelinen noktada aşılama sürecindeki olumlu ilerleme ve ekonomilerde toparlanmaya işaret eden datalarla temel bakılırsavi olan fiyat istikrarı konusunda baskı altında kaldığı görüldü.

Bu kapsamda verilen dayanakları geri çekmeyi tartışmaya başlayan Fed yetkililerinin, evvel kelamla yönlendirmelerle piyasayı hazırlamaya çalıştığı lakin belirsizlikler niçiniyle kendi ortalarında ayrıştığı gözlendi.

Fed yetkililerinin “şahin” ile “güvercin” içinde gidip gelen değerlendirmeleri belirsizliklerin sürmesine yol açarken, yatırımcıların bankanın enflasyonda ne kadarlık bir yükselişe tolerans göstereceği konusunda önünü gorememesi, piyasalarda volatiliteye yol açtı.

Gelişmelere bakıldığında, yetkililerin ayrışması ve yatırımcı tarafında belirsizliklerin sürmesinin altında ise Fed’in geçen yılın ağustos ayında para siyaseti stratejisinde yaptığı değişiklik ile istihdamı odağına alması ve enflasyonda “ortalama” yüzde 2 amacı benimsemesi yer aldı.

Analistler, gelecek hafta açıklanacak Fed’in haziran ayı toplantı tutanaklarının ve 27-28 Temmuz’da gerçekleştirilecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında verilecek iletilerin belirsizliklerin aşılmasında kritik bir eşik olacağını belirtirken, bu gelişmeler öncesi Fed yetkililerinin açıklamalarının yüklü olarak hangi tarafta yer aldığının ipucu verebileceğine işaret ediyor

POWELL’IN SON YÖNLENDİRMELERİ “GÜVERCİN” TARAFTA

Fed Lideri Jerome Powell’ın sürpriz haziran ayı toplantısından evvel kullandığı “ekonomide ilerleme devam ederse daha sonraki toplantılarda varlık alımını azaltmak için bir planı kıymetlendirmek uygun olacaktır” sözleri “şahin” algılanırken, artan volatilite karşısında değerlendirmelerin “güvercin” tona evrildiği görüldü.

görüşmeden bir hafta daha sonra Powell, “Enflasyondaki süreksiz telaffuzuna kıymetli oranda güveniyorum. Yüzde 5 enflasyon kabul edilebilir değil ve 1970’lerdeki üzere bir enflasyon görmemiz çok mümkünlük dışı.” sözlerini kullanarak piyasalara “güvercin” bildiri verdi.

Enflasyonun son aylarda kayda kıymet biçimde yükseldiğini aktaran Powell, süreksiz arz tesirleri ortadan kalktıkça enflasyonun uzun vadeli amaca geri dönmesinin beklendiğini söylemiş oldu. Powell ayrıyeten, Fed olarak toparlanma sağlanana kadar ekonomiyi desteklemek için ellerinden gelen her şeyi yapacakları taahhüdünü bir dahaledi.

Powell üzere genel olarak yaptığı açıklamalarla “güvercin” olarak bilinen Fed Atlanta Lideri Raphael Bostic de sonrasındasında açıklamasını “şahin” tona çevirdi.

Bostic, “İstihdamda hala salgın öncesi devrin 9-10 milyon kişi altındayız. Yolumuz uzun” açıklamaları ile “güvercin” tonda açıklamada bulunurken, Bostic’in daha sonrasında kullandığı “Son bilgi noktalarındaki üst istikametli sürprizler göz önüne alındığında, 2022’nin sonlarına yanlışsız birinci atılımımız için projeksiyonumu öne çektim. 2023’te iki atılım varsayımım var. Yüksek enflasyon periyodu beklediğimizden daha uzun olacak, tahminen 2-3 ay yerine 6-9 ay” sözleri “şahin” olarak algılandı.

İDARE HEYETİ ÜYELERİ “ENFLASYONUN SÜREKSİZ OLDUĞU” KONUSUNDA TEREDDÜTLÜ

Fed İdare Şurası üyelerinin, enflasyon konusunda verdikleri bildirilerin birbirine yakın olması dikkati çekiyor. Üyelerin tamamına yakınının “enflasyondaki yükselişin bir süre daha devam edeceği” iletisini verdiği görülürken, bu da Fed’in varlık alımlarını azaltma sinyali olarak algılanarak “şahin” halinde bedellendiriliyor.

Fed İdare Heyeti Üyesi Michelle Bowman, farklı vakit içinderda yaptığı açıklamalar ile “enflasyondaki yükselişin süreksiz olduğu” görüşüne tereddütle yaklaştığını ortaya koydu. “Yukarı taraflı fiyat baskısı tedarik zahmetlerinin çözülmesiyle birlikte azalacaktır lakin bu biraz vakit alabilir” diyen Bowman, ayrıyeten “Yüksek enflasyon gevşemedilk evvel bir müddet daha devam edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Fed İdare Şurası Üyesi Lael Brainard da yüzde 2 enflasyon ve azamî istihdam gayelerinden uzakta olunduğunu belirterek, “Görünüm parlak fakat riskler devam ediyor. Azamî istihdam ve enflasyon amaçlarımıza ulaşmaya sabırla odaklanmaya devam etmek değerli.” sözlerini kullandı.

Fed İdare Konseyi Üyesi Christopher Waller, 2022’de bir faiz artırımına gitmeyi önemli biçimde düşünmek için işsizlik oranında hayli düşüş olması yahut enflasyonun devasa yükseklikte bir orana gerçek yükselmeye devam etmesi gerektiğini lakin bu mümkünlüğü dışlamadığını vurguladı.

Fed İdare Heyeti Üyesi Richard Clarida da Waller’e paralel bir açıklama ile siyaset yapıcıların faiz oranlarında değişikliğe gitmek için istihdam piyasası ve enflasyonda somut sayılara baktığını söylemiş oldu.

Fed İdare Heyeti Üyesi Randal Quarles ise tedarik zinciri dengesizlikleri ve yüksek talebin şu anda yol açtığı yüksek enflasyonun süreksiz olduğunu savunarak, öbür Fed üyelerinden ayrıştı ve “güvercin” tarafta yer aldı.

“ŞAHİN” FED LİDERLERİ

Fed’in St. Louis Lideri James Bullard, 2021’in beklentilerinden âlâ bir yıl olduğunu belirterek, “Beklediğimizden daha yüksek bir enflasyon var ve burada biraz şahinleşmemizin çok doğal olduğunu düşünüyorum. İktisatta bir daha açılma süreci devam ettikçe enflasyon daha da üst istikametli sürpriz yapabilir. İktisatta enflasyon riskleri üst istikametli. Para siyaseti üst istikametli enflasyon risklerine hazırlanmalı.” sözleri ile net ve kuvvetli bir “şahin” tavır sergiledi.

Fed Cleveland Lideri Loretta Mester, klâsik olmayan para siyasetinin finansal istikrara yönelik riskleri artırma potansiyeline sahip olduğunu vurgularken, Fed Dallas Lideri Robert Kaplan “Önümüzde enflasyonu yükseltebilecek bir dizi mümkün patika var. Maksatlara yanlışsız ilerleme sağlamaya devam ederken, ortaya çıkan enflasyon risklerinin yönetilmesi için fazlaca geç olmadan aylık varlık alım ölçüsünü azaltarak iktisada olan takviyesini kısmamız gerekli.” diyerek “şahin” tarafta yer alan yetkililer ortasına katıldı.

Fed Richmond Lideri Thomas Barkin ise istihdam piyasası konusunda çok optimist olduğunu ve amaca nazaranceli olarak kısa müddette ulaşılabileceğini söz ederek, “İstihdamda biraz daha kayda paha ilerleme sağlandığında varlık alımını azaltmaya başlamaya hazır olabiliriz.” dedi.

Öte yandan, Fed San Francisco Lideri Mary Daly, tam istihdam ve yüzde 2 enflasyon gayesine hakikat kıymetli ilerlemenin görüş çizgisinin ortasında olduğunu belirterek, “Fed’in tahvil alımını azaltmak için belirlediği bu eşiğe bu yıl ortasında yahut gelecek yılın başlarında bir vakitte ulaşmamızın mümkün olduğunu düşünüyorum. çabucak hemen o noktaya gelmedik fakat belirlenen eşiğe ulaşacağımız vakte hazırlanmaya başlamak uygun olur.” açıklamalarını yaptı.

Kansas City Fed Lideri Esther George da fiyat baskısı konusunda, “Bugünün fiyatlandırma sinyallerini göz gerisi etmeye yahut enflasyon görünümünü değerlendirirken tarihî bağlara ve dinamiklere çok derecede güvenmeye meyilli değilim. İktisadın yapısı vakit içinde değişir ve katı bir siyaset reaksiyonları formülasyonuna bağlı kalmak yerine yeni şartlara ahenk sağlamak kıymetli olacaktır. İktisattan gelen muazzam ölçüde mali teşvikle görüntü, Fed’in mevcut yaklaşımının gerisindeki kanıyı şekillendirenden çok farklı bir biçimde ortaya çıkabilir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Boston Fed Lideri Eric Rosengren ise 2022 sonunda Fed’in faiz artırımı konusunda, “Burada kriter, yüzde 2 ve üzerinde sürdürülebilir bir enflasyon ve tam istihdam. Ben bunları gelecek yılın sonu prestijiyle gorebileceğimizi düşünüyorum” diyerek “şahin” bir açıklama yaptı.

“GÜVERCİN” FED LİDERLERİ

New York Fed Lideri John Williams, “İstihdam piyasası Fed’in görmek istediği düzeyin fazlaca uzağında. Faiz oranlarında yakın vakitte bir artırım için bir niye görmüyorum. Toparlanma daha fazla tamamlandığında ve iktisat fazlaca düzgün bir noktaya geldiğinde düşük faizleri geri alabilir ve onları daha olağan düzeylere geri getirebiliriz lakin şu anda bunun vakti değil” açıklamalarını yaparak çok “güvercin” bildiriler verdi.

Chicago Fed Lideri Charles Evans, istihdam ve enflasyonda daha kuvvetli sayılar görmek gerektiğini belirterek, tahvil alım suratını düşürme konusunda “Bu tartışmayı yapmak için hiç bir biçimde acelem yok. Mevcut yaklaşımımızı fazlaca sabırlı bir yaklaşım olarak görüyorum.” dedi.

Minneapolis Fed Lideri Neel Kashkari da enflasyon beklentileri çıpalanmaya devam ettikçe faiz artırımı konusunda sabırlı olunması ve azamî istihdamın başarılmasına imkan verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ufukta faiz artırımı görmüyorum. Zira azamî istihdamı başarmamızın sahiden vakit alacağını düşünüyorum ve yüksek enflasyon sayılarının süreksiz olduğuna inanıyorum.” sözlerini kullandı.

Fed Philadelphia Lideri Patrick Harker ise faiz artırımları konusunda istihdamda daha fazla ilerlemeye muhtaçlık olduğunu kaydetti.