Elektrikte kademeli fatura devri: Az tüketen az, hayli tüketen çok ödeyecek

Ethereum

New member
Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, elektrik faturalarında kademeli sistemi devreye almak için düğmeye bastı. Yeni yapılacak düzenleme ile hanelerin gerekli güç gereksinimlerinin ortalaması kadar elektrik tüketimi için daha ucuz tarife belirleneceği üzere daha fazla elektrik tüketen aboneler için ise daha kıymetli olacak biçimde yeni bir tarife belirlenecek.

AK Parti milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu yasa teklifiyle 6446 sayılı Elektrik Piyasası yasasında değişiklik yapılıyor. 6447 yasanın 17’nci hususunda yer alan, “Kurul tarafınca tüketici özelliklerine nazaran abone kümeleri yahut yenilenebilir güç kaynaklarının desteklenmesi gayesiyle farklı tarifeler belirlenebilir” cümlesine, “abone grupları” ibaresinden daha sonra, “bu abone kümeleri için elektrik gücü tüketim ölçüsüne nazaran farklı” ibaresi ekleniyor.

Sabah gazetesinin haberine bakılırsa unsurun öne sürülen nedeninde ise şu tabirlere yer verildi:

“Madde ile güç verimliliğini arttırmak emeliyle tıpkı abone kümesinde yer alsa bile maliyet bazlı tarife metodunun yanında elektrik gücünün tasarruflu kullanılmasını teşvik edici, misal abone kümelerinde fazla tüketim yapanların fazla tüketimin maliyetine katlanması amaçlanmaktadır. Bu düzenleme ile maliyetler için bir çalışma yapılması, gerekli olan abone kümesi için olağan tüketim ölçüsüne uygun olarak bir kademe belirlenmesi ve oluşan tüketim artışından kaynaklanan ek maliyetlerin bu kademe üstünde tüketim yapan birebir abonelere yansıtılması amaçlanmaktadır.”

HANE ORTALAMASI BELİRLENECEK

Bu yetkinin alınmasının akabinde Güç Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) tüketicilere nazaran bir çalışma yapması bekleniyor. Bu çalışmada tüketicilerin ortalama elektrik tüketiminin belirleneceği öğrenildi.

Yeni tarife belirlenirken bir ailenin kullandığı televizyon, buzdolabı, ütü üzere tüketimlerinin aylık ortalaması dikkate alınacak. Aşikâr bir kilowattsaatlik üst limit belirlenecek. Belirlenen kilowatt’ın üstünde tüketim yapanlar olağan tarifenin üstünde bir fatura ile karşı karşıya kalacak. Örneğin klimayı ısınma için kullanan faturayı daha fazla ödeyecek.

TASARRUF UYGULAMAYA SORULACAK

Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın güç verimliği için bir öteki uygulama daha hazırladığı açıklandı. Güç Bakanlığı hazırladığı bir uygulamayla ailenin daha az fatura ödemesi için teklifler getirecek.

Cep telefonlarına indirilebilecek olan uygulamaya vatandaş, mesela buzdolabını nasıl kullandığını yazacak, uygulama da vatandaşa nasıl tasarruf yapabileceğinin yolunu gösterecek.