“Dünyanın en saçma binası” yıkılıyor

Samuag

New member
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezinde bütüncül bir tarihi doku oluşturacak projesi Kent Meydanı’nda çalışmalar sürüyor.

Evvel adliye ondan sonrasında emniyetin kimi ünitelerinin ortasında bulunduğu binanın yıkımı tamamlandı. Proje, ortalarında Valilik ve Özel Yönetim İş Merkezi dahil 25 yapı ve 300 bağımsız ünitenin yer aldığı adada hayata geçirilecek.

Tüm adanın Etraf ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesiyle başlayan süreçte, hayata geçirilecek projenin bilgileriyla ilgili görüşmeler sürüyor. Toplamda 35 bin metrekare alana sahip adada, yapılması planlanan meydan projesi için yaklaşık 1960’lı senelerda yapılan eski adliye binasının yıkımı büyük ölçüde tamamlandı.

Hayata geçirilecek proje kapsamında Vilayet Özel Yönetim İş Merkezi’ndeki esnafa tahliye sürecinde takviye de sağlanıyor. Mayıs ayı ortasında alınan meclis sonucu çerçevesinde yıkılacak bölgelerdeki kiracı esnaflara taşınma dayanağı veriliyor.

Etraf ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli biçimde yürütülen yıkım sürecinde, yükle Özel Yönetim İş Merkezi’nde yer alan esnafın kira ölçüleri üzerinden 2 kira bedeli taşınma dayanağı sağlanacak. Kurban Bayramı daha sonrasına kadar tamamlanması beklenen taşınmalar ardından iş merkezinde yıkım çalışmaları başlatılacak.

Kahramanmaraş’ın merkezi pozisyonunda yer alan Özel Yönetim İş Merkezi binası, 1994 yılında yapıldı. Ortadan geçen vakitte sarı, mavi ve kırmızı rengi tıpkı vakitte mimari yapısıyla kısa müddette kentin simgesi haline gelen bina, biroldukça noktadan da rahatlıkla görülebiliyor.

Bina, ülke sonlarını aşan ününü ise bu yapısına borçlu. O denli ki Google’da “Dünyanın en saçma binası” yazıldığında görsellerde birinci sıralarda çıkıyor.