Doğalgaza gelen artırımlar elektriğe de artırım olarak yansıyacak

Professional

New member
Boru Çizgileri ile Petrol Taşıma AŞ, (BOTAŞ) doğalgaza Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere mesken tarifesini sabit tutup, sanayi ve elektrik üretim maksatlı tarifeye yüzde 15 artırım yaptı.

Doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş Avrupa’daki elektrik üreticilerini kömüre yönlendirirken kömür ve karbon emisyon müsaadelerinin fiyatlarında yaşanan artışla Avrupa’da elektrik fiyatları rekor düzeyleri gördü.

Uzmanlar artan doğalgaz meblağlarının Türkiye’yi de makus etkileyeceğini, zira Türkiye’nin fiyat artışlarını sınırlama kabiliyetinin kısıtlı olduğuna dikkat çekti.

“YIL SONUNA KDAR YÜZDE 30 ARTIRIM BEKLİYORUZ”

Elektrik Mühendisleri Odası İdare Heyeti Üyesi Mehmet Özdağ “21 dağıtım bölgesini işleten elektrik dağıtım şirketleri, Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nden ucuza aldığı elektriğe direk yüzde 50 artırım yaptı. Bu da faturalara yansıdı” dedi. Özdağ, yıl sonuna kadar yüzde 30 artırım beklediklerini anlattı.

KÖMÜRE TALEP ARTTI

Doğalgaz ve kömür meblağları sert bir biçimde yükselirken Avrupa çabucak hemen kış gelmeden artan elektrik fiyatlarıyla yüzleşmek zorunda kaldı. Güç maliyetlerinin artmasının enflasyonu körükleyeceği ve ekonomik toparlanma üzerinde baskı oluşturabileceği de düşünülürken meblağların Aralık ayına kadar yüksek düzeylerde kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Doğalgaz meblağlarının yükselmesiyle kömürden elektrik üretimine talep artarken karbon fiyatları da yükselişe geçti ve kesin olarak elektrik fiyatlarında rekor yükselişler görüldü.

ARTIRIMDAN KAÇINMAK MÜMKÜN DEĞİL

Güç kesiminden isimler ise doğalgaz fiyatlarındaki artışın Türkiye’yi de berbat etkileyeceğini zira Türkiye’nin fiyat artışlarını sınırlama kabiliyetinin hidroelektrik kapasitesiyle hudutlu olduğunu vurguladı. Devletin gelen fiyat artışı dalgasını engellemeye çalışacağını lakin kurak dönem ve şu anki rezervuar doluluk düzeylerinden dolayı fiyat artışlarını engellemede başarılı olamayacağı düşünülüyor.

Avrupa’da elektrik fiyatlarındaki yükselişin doğalgaz, kömür ve karbon meblağları olmak üzere üç ayağı bulunuyor. Ancak elektrik fiyatlarındaki artışın döngüsü Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz tedarikini azaltmasıyla başladı ve 2021 başından bu yana devam ediyor.