Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan döviz kuru iletisi

Samuag

New member
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Şurası’nda konuşuyor.

”KURUN BUGÜNLERDE yeniden OYNAMAYA BAŞLAMASI, SÜREKSİZ BİR DURUM”

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyleki:

”bir müddetdir Türkiye iktisadını yüksek faiz, yüksek enflasyon sarmalından kurtarıp yatırım üretim ihracat cari fazla yolu ile büyüme rotasına sokmanın uğraşını veriyoruz. Döviz kurundaki anlamsız dalgalanmayı kıymetli ölçüde denetim altına aldık. Kurun yıl sonu hesap kapatmaları sebebiyle bugünlerde yine oynamaya başlaması, süreksiz bir durumdur. Artık tüm gücümüzü ve imkanlarımızı, istihdam ve istikrar odaklı yeni iktisadımızı yerleştirmeye ve geliştirmeye teksif ediyoruz. Gayemiz hem iş insanlarını birebir vakitte vatandaşları 1 ay, 6 ay, 1 yıl, 3 yıl daha sonrasını bakılırsabilecekleri inanç ve istikrar iklimine kavuşturmaktır.

”KENDİ PARAMIZI ÖLÇÜ OLARAK ALMADIĞIMIZ SÜRECE HER VAKİT BATMAYA MAHKUMUZ”

Vatandaşlarımızın tasarruflarını kendi paramızda tavırlarını istiyorum ve tavsiye diyorum. Biz kendi paramızı ölçü olarak almadığımız sürece her vakit batmaya mahkumuz. Biz Türk Lirası ile hareket edeceğiz. Faiz aşağı faiz üst artık lütfen bu işi kitabımızdan çıkaralım. Faiz zengini daha varlıklı yoksulu daha yoksul yapar. Yılbaşından itibaren kurun, bu hafta başındaki üzere makul bir düzeyde istikrar kazanacağını kıymetlendiriyoruz.

KUR MUHAFAZALI MEVDUAT SİSTEMİ

Vatandaşlarımızdan deklare ettiğımız pakete uygun biçimde tasarruflarını kendi paramızda tutmalarını, tüm işlerini kendi paramızla yürütmelerini istiyorum. Hamdolsun bütçe tarafında rastgele bir ıstırabımız yok, hatta öngörülenden daha düzgün gerçekleşmelerle yılı kapatıyoruz. Tasarruf prosedürü olarak altını yeğleyen vatandaşlarımızı, ellerindeki bu pahası finans sistemimize dahil etmeye çağırıyoruz.

”BU CAN BU DERİDE EPEY FAİZ SEBEPTİR, ENFLASYON NETİCEDİR”

Dövizden kendi paramıza önemli bir dönüş başladı. Yastık altında tutulan 5 bin ton altının ne kadarını iktisada kazandırırsak elimiz o derece kuvvetli olur. Bu can bu ciltte çok faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur. Yılbaşından itibaren hem firmalarımızın tıpkı vakitte vatandaşlarımızın kendi paramıza dönüşü daha da hızlandıracaklarının işaretlerini görüyoruz. Bizim silahımız nas. Biz bu nas ile hareket ediyoruz. Bununla hareket ettiğimiz sürece biz başaracağız. Döviz kurunda yurt içi talepten kaynaklanan ani, sert ve rasyonel temeli olmayan iniş çıkışlar yaşanmasını engelleyecek önlemleri aldık, alıyoruz.”