Ankara Kent Hastanesi’nde 33 corona virüs hastası gebeden 32’si aşısız

Samuag

New member
Ankara Kent Hastanesi’nde corona virüs tedavisi bakılırsan 33 gebeden sadece birinin aşılı olduğu bildirildi.

Son periyotta aşı yaptırmadığı için ömrünü kaybeden gebe bayanların sayısındaki artış dikkat çekti.

Uzmanlar aşının anne adayları için daha değerli olduğunu belirtiyor. Lakin bebek için ziyanlı olduğu niyetiyle aşıya aralı yaklaşılıyor.

Ankara Kent Hastanesi’nde 8’i ağır bakımda 33 gebe bayan tedavi görüyor. Bunlar içinde aşı yaptran tek hasta ise sıhhat çalışanı olan Büşra Özgen.

“AŞI OLDUĞUM İÇİN HAFİF GEÇİRİYORUM”

Büşra Özgen, 7 aylık gebeyken rutin denetimde PCR test kararınun olumlu çıktığını söyleyerek “Hastalığı fazlaca kolay atlatıyorum. Aşı olduğum için yavaşça geçirdiğimi düşünüyorum. Sıhhat işçisi olduğum için çabucak aşımı yaptırmıştım” dedi. Özgen, gebe bayanlara da aşı tavsiyesinde bulundu.

“BEBEĞİNİ GÖREMEDEN HAYATINI KAYBEDENLER OLUYOR”

Doğum yaptıktan daha sonra serviste tedavisi devam eden Nurşen Gündoğan ise aşı yaptırmadığı için pişman olduğunu söyleyedi.

“Aşı yaptıracaktım lakin gebe olduğum için korkuyordum” diyen Gündoğan, “Bizi buluşturdular birinci anda. Emzirebiliyorum lakin çabucak hemen öpemedim. Maske takıyorum ve bebeğime sarılamıyorum. Tüm hamileler aşılarını yaptırsın, ihmal etmesinler. Bende derhal aşılarımı yaptıracağım. Burada bebeklerini bakılırsameden Covid-19 niçiniyle ağır bakıma giden ve ömrünü kaybeden anneler oluyor. Çocuklarını hiç goremiyorlar” diye konuştu.

“YOĞUN BAKIMA YATIŞ 5 KAT ARTTI”

Ankara Kent Hastanesi Bayan Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hasret Moraloğlu Tekin, Covid-19’un mutasyona uğramasıyla bir arada hastalığa yakalanan hamilelerde ağır bakıma yatışların 5 kat arttığını söylemiş oldu. Tekin, “Annelerimizin hepsi aşısız neredeyse. Gebeler aşı olmadıkları için pişmanlıklarını lisana getiriyorlar.

Toplumda hastalığın yaygınlığı arttıkça ister istemez konutta işe giden aile bireyleri olan hamilelerin enfekte olması kaçınılmaz hale geliyor.Bu anne adaylarının bebeklerini ağır bakıma yatıştan evvel sezeryanla bebeklerini alıyoruz. Hepsi bebeklerini görmek istiyorlar. Ağır bakım sürecinde de entübe olmayanlara bebeğini dijital ortamda gösteriyoruz. Emzirmelerini hiç bir vakit engellemiyoruz. Emzirirken maske, uzaklık ve hijyen kurallarını aksatmıyorlar” dedi.

“COVİD-19 GEÇİREN HAMİLELERDE DÜŞÜK RİSKİNDE ARTIŞ”

Prof. Dr. Tekin, anne adaylarının en büyük çekincesinin aşının bebeklerine ziyan vermesinden korktuklarına dikkat çekerek, “Özellikle mRNA aşılarının son 6-7 ayda Amerika ve İsrail’de yaygın kullanması ile oralardan gelen hamile bilgileri var. Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi de 139 bin hamile verisini yayımladı.

Gebeliğin başında ya da hamile kalmadan evvel ya da gebeliğin rastgele bir ayında aşı olan annelerin düşük risklerinde bir artış olmadığı, bebekte bir yan tesir yaratmadığı, annede bir enfeksiyona niye olmadığı ve annede doğumdan daha sonra bir risk yaratmadığı kantılandı. Tersine gebeliği sırasında Covid-19 geçiren annelerimizin hem düşük risklerinde artış hem bebeklerin meyyit doğum risklerinde artış olduğunu datalarla söyleyebiliyoruz” sözlerini kullandı.

“AŞI OLMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ”

Prof. Dr. Hasret Moraloğlu Tekin, İsrail’de yapılan çalışmada gebeliğinde mRNA aşısı olanların gebelikten daha sonra hem bebeğin kordon kanı hem anne sütünde Covid-19 antikorunun tespit edildiğini gösterdiğini hatırlatarak, “Anneleri emzirme konusunda destekliyoruz. Anne sütü, göbek kordonu ve plasentada hiç bir biçimde virüs izole edilemedi. 1.5 yıldır fazlaca çalışma yapıldı. Anne adayları hamile kalmadan evvel mümkünse aşılansınlar. Hepsini aşı olmaları istikametinde motive etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.