Anayasa Mahkemesi’nden ders veren emekli öğretmenlere ait karar

Ethereum

New member
Anayasa Mahkemesi, fiyat karşılığı ders veren emekli öğretmenlerin, yaş haddini aştıklarında emeklilik aylıklarının kesilmesini öngoren kanunun iptal istemini reddetti.

Resmi Gazete’de yer alan karara bakılırsa, yaş haddini aşan bir emekli öğretmen, ilkokulda ve halk eğitim merkezinde ders fiyatı karşılığında ders vermeye devam etmesi niçiniyle emekli aylığı fiyatının kesilmesi üzerine dava açtı.

Davaya bakan Ankara 7. Yönetim Mahkemesi, belgede uygulama konusu olan 5335 sayılı Kimi Kanun ve Kanun Kararında Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un kimi kararlarının iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Müracaatta, Kanundaki, “emeklilik aylığı almakta iken her derece ve tıptaki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders fiyatı karşılığı ders nazaranvine devam edenlerden, yaş haddini aşanların emeklilik aylıklarının kesilmesi”ni öngoren düzenlemenin iptaline karar verilmesi istendi.

Düzenlemenin, toplumsal hukuk devletinin hedef ve bakılırsavleriyle, eşitlik unsuruyla bağdaşmadığı ileri sürüldü.

“AYKIRILIK YOK”

Başvuruyu, “5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu’na bakılırsa emeklilik aylığı bağlananlar” istikametinden inceleyen Anayasa Mahkemesi, iptali istenen düzenlemenin, anayasaya karşıt olmadığına ve iptal isteminin reddine karar verdi.

Yüksek Mahkemenin öne sürülen nedeninde, emeklilik aylığı almakta iken her derece ve tıptaki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders fiyatı karşılığı ders nazaranvi verilenlerin, kural uyarınca altmış beş yaşını doldurdukları tarihte emeklilik aylıklarının kesileceği açıklandı.

Anayasa’nın 49’uncu unsuruna bakılırsa, devletin, çalışanların hayat düzeyini yükseltmek, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli önlemleri alacağı aktarılan münasebette, “Yaş haddini aşanların emeklilik aylıklarının kesilmesini öngörmek suretiyle evvela genç ve işsiz olan kesitin istihdamını sağlamayı hedeflediği anlaşılmaktadır. Bu prestijle kuralla, çalışma hakkına getirilen sınırlama, devletin olumlu yükümlülükleri kapsamında işsizlik sıkıntısına tahlil bulunması legal maksadına yöneliktir” denildi.

“SEÇİM HAKKI VAR”

Kuralla getirilen sınırlamayla, emeklilik aylığının kesilmesinin, yaş haddini aşma kuralına bağlandığı, bu alanda çalışma imkanının büsbütün ortadan kaldırılmadığı belirtilen münasebette, şunlar kaydedildi:

“Kişinin emeklilik aylığının kesilmesi kaidesiyle çalışıp çalışmama konusunda seçim hakkına sahip olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, kuralla ulaşılmak istenen emele ait kamu faydası ile çalışma hakkı içinde bulunması gereken makul istikrarın gözetildiği anlaşılmaktadır. Bu prestijle kuralın, anılan hakka ölçüsüz bir sınırlama getirmediği kararına ulaşılmıştır.”

Emeklilik aylığının yaş haddinin aşılmış olması niçiniyle yalnızca her derece ve cinsteki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders fiyatı karşılığı ders vazifesi verilme müddetince kesildiği belirtilen münasebette, “Bu çalışmanın sona ermesi durumunda sigortalıya yine emeklilik aylığının bağlandığı dikkate alındığında, kuralla getirilen farklılık, ilgililere çok bir külfet yüklememektedir. Bu prestijle kuralda eşitlik prensibine ters bir taraf bulunmamıştır” denildi.

“YAŞ HADDİ KURALI KARARA BAĞLANDI”

Karara ait değerlendirmede bulunan TOBB ETÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, “Emekli aylığı bağlatan bir kişi, emekli aylığını alarak çalışmak konusunda kimi sınırlamalara tabidir. Örneğin eski ismiyle SSK’lılar emekli olduktan daha sonra çalışmaya devam ederken emekli aylıklarını da alabilirler. Bu şahıslar ismine toplumsal güvenlik takviye primi ödenir. Fakat emekli olduktan daha sonra memur olarak çalışan bireylerin emekli aylıklarını kestirmeleri gerekir” dedi.

Bu durumun birtakım istisnalarının olduğunun altını çizen Kılıç, “Bu istisna da yaş haddini aşmadan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders veren öğretmenlerin hem emekli aylıklarını almaya devam edip tıpkı vakitte ders fiyatı alabileceğine ilişkindi. Fakat bu istisnanın hududu da yaş haddinin geçilmesiydi. Yaş haddi olan 65 yaşın üstündeki bir kişinin hem emekli aylığını alması, birebir vakitte ders fiyatlı olarak nazaranv yapması mümkün değildi” diye konuştu.

Prof. Dr. Cem Kılıç, “Bu kuralın anayasaya ters olduğu savıyla açılan davada Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar devletin bu mevzuda kural koyabileceği, toplumsal güvenlik dayanak primi uygulamasının gayesinin işsizlik meselesinin tahlili olduğu ve bu kuralla çalışma özgürlüğünün kısıtlanmadığı tarafında oldu. ötürüsıyla toplumsal güvenlik takviye priminin öğretmenler için bu türlü uygulanmasında anayasaya terslik olmadığı ortaya konuldu” dedi.