‘Alternatif tıp’ ismi altında azap: Çamaşır ipiyle bel tedavisi

Samuag

New member
Elazığ’da yaşayan 25 yaşındaki erkek hasta, bel ağrısı şikayetiyle doktora gitti. Muayeneye başlayan Ortopedi Uzmanı Dr. Noyan Dirlik, gördükleri karşısında büyük şaşkınlık yaşadı.

Hastanın belinde iki adet delik açılmış ve deri altından çamaşır ipi geçirilmişti. Hastanın şikayetini tedavi edeceğini söyleyen, hiç bir eğitimi olmayan birinin bunu yaptığı ve uygulama kararı belinde enfeksiyon geliştiği belirlendi.

ÖLÜMCÜL BİR UYGULAMA

Hürriyet gazetesinden Buse Özel’in haberine göre hayvancılıkla uğraşan erkek hastaya 2 yıl evvel ‘ankilozan spondilit’ tanısı konduğunu belirten Dr. Dirlik, şunları söylemiş oldu:

“2 yıl evvel teşhis koyulan hasta biroldukca tedavi denemiş lakin ağrıları geçmeyince farklı yollara başvurmuş. Son olarak da bu biçimde bir olay hayatış. Hastada bir ölçü enfeksiyon gelişmişti fakat bu epeyce riskli bir durum. Şayet enfeksiyon hudut köklerine ilerlerse hudut hasarı yaşanabilir. Bu enfeksiyon ilerlerse de mevte kadar götürebilir. Bu usul hiç bir işe yaramayan, alternatif tıp ismi altında uygulamalara epeyce rastlıyoruz. 5 aydır hasta bu türlü yaşıyor”

“LÜTFEN PRESTİJ ETMEYİN”

Klâsik ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları (GETAT), 2014 yılında Sıhhat Bakanlığı’nın çıkardığı bir yönetmelik ile devlet hastanelerinde uygulanmaya başladı.

Bu uygulamaların ortasında akupunktur, hipnoz, fitoterapi üzere 15 uygulama var. Bu uygulamaların yalnızca tabip denetiminde yapılması gerektiğini belirten Sıhhat Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi GETAT Sorumlu Doktoru Dr. Kanat Tayfun, ‘merdiven altı’ denilen uygulamaların hastaya faydadan fazlaca ziyan getirdiğini belirtti.

Dağlama, yakma, ip geçirme üzere uygulamaların hastaya ziyan verdiğini söyleyen Dr. Tayfun, “Kanuna ve yönetmeliğe nazaran bu uygulamalar yalnızca tabipler tarafınca yapılabiliyor. Tabip olmadığı biçimde, ‘Ben el aldım, ocakta öğrendim, ailemiz de şifacı’ diyerek mezoterapi, hipnoz üzere uygulamaları yaptığını söyleyen kimseye halkımız lütfen prestij etmesin” dedi.