54 ecza deposu ve 261 eczane hakkında idari süreç başlatıldı

Ethereum

New member
Sıhhat Bakanlığı, 54 ecza deposu ve 261 eczaneyle ilgili idari süreç başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, döviz kurundaki yükseliş niçiniyle, kimi kritik ilaçlara erişimin zorlaştığı istikametindeki tezler üzerine Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu (TİTCK) eser denetmenleri, müfettişleri ve vilayet sıhhat müdürlüğü gruplarının yıl boyunca nizamlı sürdüğü kontrolleri kasımda daha da sıkılaştırdığı söz edildi.

Kontrollerin Türkiye genelinde 200 kişilik grupla sürdürüldüğü aktarılan açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

“İl Sıhhat Müdürlüğü takımlarınca yürütülen eczane kontrollerinde, 261 eczanenin İlaç Takip Sistemi (İTS) kayıtları ve fiili stok durumları içinde uyumsuzluk olduğu tespit edildi. Kelam konusu eczaneler hakkında idari süreç başlatıldı.

TİTCK eser denetmenleri de ecza depolarındaki kontrollerini aralıksız sürdürdü. Kasımda yürütülen kontroller kararında 54 ecza deposunda, ilaçların fiziki stok durumu ile İTS kayıtları içinde uyumsuzluk olduğu belirlendi. TİTCK, stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edilen ecza depoları ile ilgili de idari süreç başlattı.”

İLAÇ ÜRETİM TESİSLERİNDEKİ KONTROLLER DE SÜRÜYOR

Açıklamada, TİTCK müfettişlerinin ilaç üretim tesislerindeki kontrollerine de devam ettiği açıklandı.

Dünyada birinci ve tek olma özelliğine sahip İTS yardımıyla, Türkiye hudutları içerisindeki her ilacın üretim ve ithalat sürecinden hastaya ulaşımına kadar her kademede takip edilebildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sistem yardımıyla ülkemizde ruhsatlı tüm ilaçların stok denetimleri sistemli yapılıyor, kritik stok düzeylerinde müdahale edilebiliyor. Tedbirler vaktinde alınarak hastaların ilaca erişiminin kesintisiz sağlanması hedefleniyor. İlaç üretim tesislerinin, eczanelerin ve ecza depolarının fiili stoklarıyla, İTS kayıtlarının uyuşması, ilaç tedarik sisteminin sürdürülebilirliği açısından büyük değer taşıyor.”

Sıhhat Bakanlığı, 24 Kasım’da yaptığı açıklamada, kontrollerde 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiğini bildirmişti.